Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ånge

Går ihop för att rädda terminalen

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 12.23

Nu mobiliserar Ångebor för att rädda Postens paketsorteringsterminal i Ånge. Terminalen hotas av nedläggning, när Posten planerar att organiserar om sin pakethantering.

En aktionsgrupp har samlat in 3000 namnunderskrifter mot en nedläggning som vid lunchtid idag lämnas över till Postens ledning i Stockholm.

Företagaren Leif Edh från Ånge är en av initiativtagarna, och han vittnar om ett stort engagemang för paketterminalen.

– Vi vill framföra, dels från företagarnas sida, hur vi ser på vad som skulle kunna hända om dom genomför det här. Sen ska vi lämna över namnunderskrifterna från de anställa på posten och andra, och visa på deras oro för framtiden och så.

Ditt främsta argument för att bevara terminalen i Ånge?

– Det är vad vi kallar för miljöspåret. Vi har ju järnväg till Ånge och det absolut bästa är att skicka paketen via järnvägen, säger han.

Inget beslut fattat

Posten har ännu inte fattat nått beslut i fråga, men ett alternativ som förts fram innebär i praktiken att paketsorteringsterminalen i Ånge läggs ner, och att paketen istället sorteras i Örebro, och skickas till Norrland via mindre terminaler i Sundsvall, Östersund, Luleå och Umeå.

Idag jobbar omkring hundra personer på paketterminalen.

Finns fördelar med terminalens läge

Fackförbundet SEKO har fört fram ett som man kallar miljövänligt alternativ som innebär att mycket av transporterna läggs över på tåg, istället för som i dag på via lastbil.

Då har paketterminalen i Ånge fördel av att ligga nära järnvägsspåret i en järnvägsknut för över Norrland.

Stort engagemang

Engagemanget för att rädda paketterminalen är stort. 3000 namnunderskrifter lämnas över i Stockholm i dag och på Facebook finns en grupp med drygt 1400 medlemmar för att rädda posten.

Leif Edh hoppas nu att Postens ledning ska påverkas av trycket underifrån.

– Jag hoppas att de tar in dom parametrar vi tycker att de ska räkna på, miljöspåret och det samhällsansvar som de har, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".