Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Sjukhuskaoset

Publicerat fredag 5 februari 2010 kl 15.10
1 av 2
Landstingsrådet Ewa Söderberg får stöd av Socialdemokraternas länsordförande Elvy Söderström. Foto: Lennart Sundwall
2 av 2
Landstingsdirektör Lars Bolin vid presskonferensen. Bakom honom upphandlingschef Sören Lanner. Foto:Ulla Öhman

Det har varit en händelserik vecka i landstinget.

Den inhyrda personalchefen som skulle börja sparka personal på Sundsvalls sjukhus fick själv sparken efter bara två dagar på jobbet och det restes krav på att landstingsråden skulle avgå.

Ja, inte har det varit nån "vanlig vecka på jobbet" för högsta landstingsledningen.

På måndag började konsulten Ingmarie Bäcklin som inhyrd personalchef på länssjukhuset Sundsvall/Härnösand, en expert på att säga upp folk, och med en lön på 13000 per dag, inte så mycket att tala om tyckte hon själv:

– I Stockholm skulle jag fått dubbelt!

På tisdag offentliggjordes ett uppmärksammat avhopp. 

Jan Olov Lampinen, ordförande kommunal sektion 1 på länssjukhuset, lämnar sin post som politiker i landstingsfullmäktige, där han suttit för socialdemokraterna.

Han har fått kritik för att sitta på dubbla stolar - både som företrädare för sina fackliga medlemmar och som ledamot i fullmäktige för socialdemokraterna - men nu har han valt sida:

– Det får inte råda nån tvivel bland våra medlemmar om vem jag företräder.

Det här var det andra avhoppet från landstingsfullmäktige på kort tid av ledande S-politiker i sundsvall.

Men trots mullret i partiet så sällade sig alla snällt i ledet i när det verkligen gällde.

På tisdagskvällen höll Västernorrlands Socialdemokrater ett extramötet med sitt verkställande utskott och där uttalade man ett enigt stöd till landstingsledningen och för att de beslutade besparingarna ska genomföras.

Roger Johansson från Sundsvall hade kritiserat neddragningarna vid länssjukhuset men vid mötet på tisdagskvällen gav han landstingsledningen sitt stöd:

– Jag har ställt frågor och jag har fått svar. Nu ska vi lämna det som har varit bakom oss och fokusera på framtiden istället.

Men det var bara en önskedröm.

På onsdag brakade det loss på riktigt. Då avslöjdades att inhyrda personalchefen Ingmarie Bäcklin var nolltaxerare med stora skulder och välkänd hos kronofogden. Hon var dömd i tingsrätten att betala skadestånd till en tidigare arbetsgivare.

Men även när landstingsdirektör Lars Bolin fick vetskap om hennes bakgrund så hade han förtroende för henne i rollen som personalchef.

På torsdag-morgon uttalade Lars Bolin stöd till Bäcklin i vår första nyhetsssändning, men i nästa nyhetssänding, en timme senare, fick hon i princip sparken av landstingsrådet Ewa Söderberg.

– Det är omöjligt att hon kan fortsätta med tanke på vad som nu har kommit fram.

På torsdag-eftermiddag höll landstingsdirektören presskonferens för att förklara turerna kring personalchef Bäcklin.

– Vi kände inte till henes ekonomiska förehavanden, varken jag eller sjukhusdirektörer SigBjörn Olofsson som var den som anställde henne.

Lars Bolin sa också att Ingmarie Bäcklin sannolikt skulle gjort ett bra jobb som personalchef om landstinget nu inte tvingats avskeda henne efter alla uppgifter som kommit fram.

Hur mycket den här affären kommer att kosta landstinget ocjh skattebetalare är inte klart hävdade han också, men det kan i värsta fall bli uppemot  400 000 kronor, eftersom hon enligt kontraktet har en uppsägningstid på en månad.

Fredag
Men framförallt är problemet nu  att landstinget nu återigen står utan personalchef i Sundsvall i ett läge där 700 i personalen är varslade om uppsägning, säger Lars Bolin.

Sundsvalls sjukhus läcker pengar och nu riskerar sparprocessen att försenas ytterligare.

Politiskt har veckan bl a inneburit att moderaterna spruckit i två.

Inför landstingsvalet har man beslutat gå ut med separata listor för Medelpad och Ångermanland.

Men hårdast har veckan ändå skadat socialdemokraterna. Många kräver landstingsrådet Ewa Söderbergs avgång. Och även i de egna leden har man tröttnat på landstingssoppan.

Socialdemokratiska ledarskribenten Svante Säwén på Dagbladet säger att affärerna kring landstinget på kort sikt har skadat socialdemokraterna allvarligt.

– Om man nu inte snabbt får till en vettig lösning så kommer det att utkrävas en saftig räkning i september.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".