Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ånge

Tar hjälp över partigränserna

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 06.58

Om Postens paketterminal i Ånge läggs ner innebär det att drygt 230 statliga arbetstillfällen försvunnit från kommunen inom loppet av några få år.

Nu mobiliserar socialdemokraten och kommunalrådet Sten Ove Danielsson, för att rädda paketterminalen genom att bland annat vända sig till centerpartisten och riksdagsledamoten Birgitta Sellén.

– Hon är tänkt att bli vår budbärare till näringsminister Maud Olofsson. Det är vi tacksamma för, det är inget att förneka, säger Sten Ove Danielsson.

Förhoppningen är att Birgitta Sellén ska nå fram till sin partikollega, näringsminister Maud Olofsson, med information om vilka fördelar det finns med att bevara postens paketterminal i Ånge.

Postens ledning har ännu inte fattat något beslut om att stänga paketterminalen, men  för drygt en vecka sen var ansvariga och informerade om planer för framtiden. Den informationen gjorde inte dom anställda gladare, berättar Bernth Olofsson, förtroendevald på fackförbundet Seko.

– Efter det blev det lite mer uppgivet kan man säga. Det dom sa, var att posten vill närma sig kunderna, och det vet vi ju att dom finns efter kusterna. Och då känns det lite som att det redan är uppgivet, om man har den inriktningen, säger han.

Inriktningen är att terminalen läggs ner, och att det blir fyra stödpunkter för postens pakethantering i Norrland, en i Sundsvall, en i Umeå, en i Östersund och en i Luleå.

Från postledningens sida betonar man att inga beslut är fattade, men bekräftar att man ser över logistikorganisationen. Vad det skulle innebära för Ånge är för tidigt att svara på, det säger Markus Trautmann, kommunikationsansvarig på Posten logistik.

– Det är ju många parametrar man ska titta på. Och vi håller på att titta på hur verksamheten ska bedrivas så effektivt som möjligt. I dagsläget går inte det att svara på. Först måste det ju tas ett beslut i den här frågan, säger han.

På kort tid har flera statliga myndigheter och bolag lagt ner sina verksamheter i Ånge;

Migrationsverket flyttade flyktingförläggningen, kriminalvården stängde Viskananstalten och SJ flyttade sina tågmästare till Sundsvall.

Om paketterminalen försvinner handlar det om sammanlagt omkring 235 statliga arbetstillfällen som försvunnit från arbetsmarknaden i Ånge under loppet av några få år.

Kommunalrådet Sten Ove Danielsson önskar att det fanns någon slags samordning och möjlighet till ersättningsjobb när en kommun drabbas av att hundratals statliga jobb försvinner.

– Visst, det borde ske en samordning av den statliga verksamheten, så att man inte utarmar en inlandskommun som nu sker.

Är det realistiskt?

– Det borde vara önskvärt i alla fall. Vi är ju ett tydligt exempel på att det borde vara så. Men det finns inte och det har aldrig funnits, säger han.

På torget i Ånge träffar jag Sven Järring, nu pensionär men med 40 år bakom sig på paketterminalen.

– Jag tycker det är bedrövligt. Jag har varit med där i 40 år och jag var med och strejka sist det var nedläggningshotat. Så jag hoppas verkligen att de tar sitt förnuft till fånga, så att terminalen blir kvar, och lägger över på järnväg, om det går, säger han.

Hur skulle det slå mot Ånge, om terminalen läggs ner?

– Ett hårt slag. Dom jämför ju med Trollhättan och Saab, men det här skulle kanske vara värre, på en sån här liten ort, och en stor arbetsplats.

Facket SEKO försöker rädda paketterminalen, bland annat har förbundet lagt fram ett eget alternativ för framtiden. Det går ut på att lägga över pakettransporterna på järnvägen, stället som för i dag på lastbil, och det skulle vara ett mer miljövänligt alternativ än det förslag som posten fört fram säger Bernth Olofsson.

– Då kan man ju frakta paketen från södra Sverige upp till Ånge via tåg, och så kan vi ta paketen vidare med tåg. Men i dagsläget, som vi ser det, är postens alternativ att köra paketen med bil, säger han.

På kommunledningskontoret sitter Sten Ove Danielsson, kommunalrådet. Tiden är knapp, redan till veckan kan det komma ett inriktningsbeslut och den tidsplan som han fått går ut på att Posten ska fatta beslut inom några veckor, om framtiden för terminalen. En terminal som kommunen äger och hyr ut till posten.

– Jag ser nog bara att det blir arbetslöshet av det här. Tyvärr så får vi en gigantisk byggnad i knäna, som vårt fastighetsbolag investerat 30 miljoner kvar i. Vi har ett avtal fram till 2014 som posten tar ansvar för. Men vi har talat om för posten, att om ni blir kvar, då är vi beredd att sänka hyran med en miljon kronor från 2014. Och då garanterar jag att den hyran hittar de inte i Europa i alla fall, säger han.

Läs relaterade artiklar:

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".