Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Sparkraven slår hårt mot länssjukhuset

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 13.41
1 av 2
Länssjukhuset Sundsvall/Härnösand. Foto: Kudrat Babadjanov
2 av 2
Sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson och personal

Färre vårdplatser, färre avdelningar, kraftig minskning av personalstyrkan och ökade intäkter. Det är sjukhusdirektör Sigbjörn Olofssons recept för att spara 235 miljoner kronor. I dag informerades personalen på länsjukhuset och klockan 11.30 hölls den första träffen i Sunsdvall.

Det blir en minskning av antalet vårdplatser med 42 stycken, vilket tidigare beslutats av landstingsstyrelsen. Flera avdelningar läggs ner, bland annat lungkliniken som har 12 platser. Enligt förslaget ska lungvården slås ihop till en klinik tillsammans med tidigare hud, ögon och infektionsavdelningar.

Sammanlagt blir det 12 nya kliniker enligt förslaget, varav en ny akutklinik med 30 vårdplatser och 10 mottagningplatser.

Det tidigare varslet på 600 årsarbeten är i stort sett oförändrat, 587 årsarbeten försvinner 2009 och 2010, och där ingår också att den personalpool som finns på sjukhuset minskas med 100 personer.

I praktiken blir omkring 700 personer av med jobbet.

Den största gruppen är sjuksköterskor där drygt 100 årsarbeten försvinner.

Sjukhuset ska spara 235 miljoner och enligt förslaget handlar drygt 30 miljoner om ökade intäkter. Sigbjörn Olofsson vill att landstinget centralt ska betala mer för medicinsk rehab i Härnösand.

I Härnösand vårdas patienter från hela länet och han räknar också med ökade intäkter genom att patienter från andra landsting ska opereras i Västernorrland.

Nu börjar arbetet med riskanalyser som ska ge svar på hur förslaget kommer att påverka arbetsmiljö och patientsäkerhet. Analyserna ska vara klara onsdag nästa vecka.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".