Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Kritik mot Mantecrapport - uppgifter räcker inte

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 07.00
Sofia Dahlgren och Marianne Karlsson jobbar med arbetsmiljöanalys för lungvården. Foto: Mikael Andersson

Underlaget i konsultfirman Mantecs sparförslag för länssjukhuset är för dåligt och räcker inte för att göra ordentliga arbetsmiljö- och riskanalyser. Den kritiken kommer nu från personal på sjukhuset.

På lungkliniken ska personalen analysera ett förslag som sannolikt inte kommer att gälla i framtiden, enligt Sofia Dahlgren, sjuksköterska och skyddsombud.

– Det fungerar inte att ha det såhär, men de har inget bättre förslag att ge oss, säger Sofia Dahlgren.

– Det underlaget vi fått är att vi inte vet hur vår vårdavdelning kommer att se ut. Förslaget säger att vi ska ha sex vårdplatser på infektion och fem vårdplatser på hematologen. Men samtidigt står det i rapporten att det inte är funktionellt men att de inte har nått bättre förslag i nuläget, säger Sofia Dahlgren.

Ni gör alltså en arbetsmiljöanalys utifrån ett förslag som inte kommer att gälla i framtiden?

– Ja, vi har inget annat att gå på. Det känns som att vi kastar bort tre dagar som kostar arbetsgivaren en massa pengar, när man tagit in vikarier för att vi ska jobba med det här, säger hon.

Det finns alltså inget tydligt förslag för personalen att ta ställning till i arbetet med att ta fram analyser om personalens arbetsmiljö och patienternas säkerhet i den framtida lungvården.

På torsdag ska personalens arbetsmiljö- och riskanalyser lämnas in, och enligt Marianne Sandström, huvudskyddsombud länssjukhuset, så är det fler i personalen som upplever att de inte fått ett ordentligt underlag för att analysera sin arbetsmiljö och göra riskanalyser.

– Man har inte fått rätt information helt enkelt. Man vet inte vad man ska granska mot. Vilken avdelning kommer man att tillhöra i framtiden? Vilka mottagningar kommer vi att ha samarbete med och så vidare ...

Men vad blir det för analyser då när man inte har underlaget klart för sig?

– Det är risk att dom blir väldigt undermåliga, eftersom dom inte har tillgång till riskanalyserna heller alla gånger. Det går ju hand i handske. Det är meningen att man ska titta på riskanalysen för att göra en fullvärdig arbetsmiljöanalys. Och det kan man inte göra på alla ställen för de är inte klar nu, säger Marianne Sandström, huvudskyddsombud Vårdförbundet Länsjukhuset.

Sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson slår ifrån sig kritiken

– Det är en mycket vanlig synpunkt i såna här sammanhang. Man tycker att man vill veta allt men ändå inte, och så är inte världen.

Så du tycker att informationen är tillräcklig?

– Man kan alltid ha mer, men det där är inte någon lätt fråga. Men det där är under beredning och vi återkommer nästa vecka, säger han.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".