Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland/Härnösand

Lärarutbildningen i fara

Publicerat tisdag 16 mars 2010 kl 04.25
1 av 2
- Vi har goda chanser att få behålla lärarutbildningen för vi gör ett bra jobb, säger Karl-Göran Karlsson vid Mittuniversitetet i Härnösand. Foto: Ulla Öhman
2 av 2

Just nu håller en arbetsgrupp inom Mittuniversitetet på att formulera en ansökan om att få behålla examensrättigheterna för lärare. Det är inte självklart att lärarutbildningen i Härnösand blir kvar när alla lärarutbildningar nu måste ansöka på nytt.

Det finns 26 lärosäten i Sverige som utbildar lärare.

Högskoleverket bestämmer
Nu får de inte längre per automatik fortsätta med lärarutbildningen utan först ska alla ansöka om examensrättigheter  för de inriktingar som man anser sig kunna erbjuda.

Det är Högskoleverket som ska godkänna eller underkänna ansökningarna.

Det är mycket möjligt att alla lärarutbildningar inte kommer att ges vid alla lärosäten. Och några kan komma att läggas ner helt och hållet.

Ingenting är självklart
Så det är inte alls självklart att t ex Mittuniversitetet med sin lärarutbildning i Härnösand får behålla utbildningen:

– Ingenting är självklart. Man har ju sagt att det finns för många lärarutbildningar. Men vi är förhoppningsfulla och tror att vi har goda chanser att få det vi söker, säger Karl-Göran Karlsson som är ordförande i Lärarutbildningsnämnden på Mittuniversitetet i Härnösand.

Söker de flesta inriktningar
Nu har man bildat en arbetsgrupp inom Mittuniversitetet som ska jobba fram en ansökan som ska vara inlämnad senast vid midsommar. Hösten 2011 ska den nya lärarutbildningen starta.

Redan igår skickade man in en preliminär ansökan.

Mittuniversitetet kommer att ansöka om examensrättigheter för förskolelärare och s k grundlärare (fritidspedagoger, 1-3 lärare och 4-6-lärare. Dessutom kommer man att ansöka om examensrättighter för ämneslärare i de ämnen där man tycker att man har kompetens.

Vill börja utbilda yrkeslärare
Idag sammanträder Lärarutbildningsnämnden på Mittuniversitetet och ska bl a diskutera om man även ska ansöka om examensrätt för yrkeslärare.

– Yrkeslärare är ett bristyrke idag. Nu kortas utbildningen rejält från tre till ett och ett halvt år och då vill vi nog gärna vara med på banan, säger Karl-Göran Karlsson.

Dödsstöten om lärarutbildningen försvinner
Vid Campus Härnösand studerar totalt cirka 2000 studenter. Ungefär hälften av dem går på lärarutbildningen.

– Det skulle vara katastrofalt om vi inte fick examensrättigheter utan tvingades lägga ner lärarutbildningen. Det vore dödsstöten åtminstone för hela Campus Härnösand, säger Karl-Göran Karlsson.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".