Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Bjästaskolans avslutning granskas

Publicerat tisdag 30 mars 2010 kl 06.57
Nätra kyrka. Foto: Marcus Eriksson/SR.

Skolinspektionen tidigarelägger en granskning av Bjästaskolan sedan nya uppgifter framkommit om hur skolan hanterat fallet med en flicka som mobbats efter en våldtäkt.

Bland annat ska skolavslutningar utredas.

– Ja, och det som hänt i Bjästa kan nog bli en tankeställare för alla rektorer som ordnar skolavslutningar i kyrkan, säger Anette Nybom, chef för Skolinspektionens enhet i Umeå.

I Bjästa, i Örnsköldsvik, hölls skolavslutningen 2009 i kyrkan, och prästen tillät den 15-årige pojke som dömts för våldtäkten mot den 14-åriga flickan att komma dit, trots att han av tingsrätten förbjudits att ha kontakt med flickan.

Rektorn bestämmer
– Det är skolan som ska ha ansvaret för avslutningen. Skolan kan låna lokal av kyrkan, men allt som sker där ska kontrolleras av rektorn. Kan man inte komma överens med prästen om det ska skolan inte vara där, säger Anette Nybom.

Skolinspektionen hade planerat en rutinmässig granskning av skolorna i Örnsköldsvik i höst. Men till följd av de nya uppgifter som kom fram i SVT:s Uppdrag granskning förra veckan ska Bjästaskolan granskas redan under våren.

Skolan granskades också förra året efter det att mamman till den våldtagna flickan vänt sig till Skolinspektionen med en anmälan.

Myndigheten överlämnade den del av anmälningen som handlade om sexuell kränkning (våldtäkt) till diskrimineringsombudsmannen (DO). DO utreder nu om skolan ska betala skadestånd till flickan.

Otillräckligt stöd
Skolinspektionen granskade själv hur skolan agerat när det gällt att stödja flickan, och kom fram till att stödet varit otillräckligt. Bjästaskolan kritiserades också för otydlighet om vem på skolan som är huvudansvarig för mobbningsfrågor.

Granskningen följdes upp under hösten. Frågan om stöd till flickan var då inte längre aktuell, eftersom hon flyttat till annan ort för att slippa mobbningen.

Men Skolinspektionen konstaterade att Bjästaskolan hade förbättrat sina rutiner och även klarlagt mobbningsansvaret.

Per Vallgårda/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".