Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig luft hotar hamnbygge

Publicerat torsdag 17 januari 2002 kl 17.17
Den planerade utvecklingen av hamnområdet i Sundsvall hotas av den dåliga luften.
Luften i centrum är för dålig för att klara av dom krav på luftkvalitét som kommer att gälla 2006. Så om en utbyggnad ska kunna genomföras, kräver lagen att kommunen först förbättrar luftkvalitén avsevärt. I miljöbalken finns så kallade miljökvalitétsnormer, som sätter gränser för vad miljön tål, i form av till exempel utsläpp. Sundsvall klarar inte av att uppfylla dom normer som gäller från år 2006, varken vad gäller kväveoxider eller partikelföroreningar. Båda föroreningarna kommer från trafiken, så för att kunna genomföra någon utbyggnad i centrala stan så måste kommunen först få ner trafiken i centrum. Och att både expandera i centrum och samtidigt minska trafiken är svårt att förena. Luftföroreningarna i Sundsvalls centrum är idag högre än vad som kommer vara tillåtet om fyra år. Och enligt Margareta Gistorp på miljödepartementet så betyder det att kommunen inte får tillåta några byggen som ökar utsläppen ytterligare, om det inte finns en plan som säger hur kommunen kan minska samma typ av utsläpp i motsvarande mängd. En åtgärd som kommunen planerar är den nya E4:a-dragningen. Fred Sandberg, som är ordförande i miljönämnden tror att Sundsvall kommer att klara av miljökraven. Men Krister Berglund, vice ordförande i kommunstyrelsen, tror inte att den nya E4-dragningen kommer att vara färdig tillräckligt snart för att lösa problemet med dom nya miljökvalitétsnormerna. Miljönämndens ordförande Fred Sandberg säger också att luften kommer att förbättras av renare bil, etanoldriven kollektivtrafik och ett ändrat beteende hos Sundsvallsborna. Men miljökontoret ger en annan bild. I rapporten ''Luften i Sundsvall'', står det klart att med den planerade utbyggnaden i hamnområdet och högskoleområdet kommer det bli svårt att klara normen till år 2006 och att sådana etableringar kan vara oförenliga med miljöbalken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".