Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

MC-klubbar oroar polisen - har kopplingar till HA

Publicerat onsdag 16 juni 2010 kl 04.00
1 av 3
Närpolischef Tomas Nyberg oroas över MC-klubbar i Härnösand. Foto. Christer Suneson
2 av 3
3 av 3

Två MC-klubbar med kopplingar till Hells Angels har etablerat sig i Härnösand. Det senaste året har polisen genomfört flera spaningsinsatser och försökt störa klubbarnas verksamhet. Vid flera tillfällen har också medlemmar i Hells Angels besökt klubbarna i Härnösand.

Det är de två klubbarna No Fear och Bad Boys MC som det senaste året etablerat sig i Härnösand. Båda klubbarna är med i nätverket Sverigemodellen som enligt polisen är skapat och styrs av Hells Angels.

Polisen i Härnösand säger också att det finns medlemmar í de två klubbarna som inte ens åker motorcykel .
– Deras största intresse är kanske inte att åka motorcykel. Alla har inte motorcyklar heller, säger Tomas Nyberg

No Fear MC startade hösten 2008 av sex män från Härnösand och de hade redan från starten som mål att bli upptagna i kretsen runt Hells Angels. Och strax efter nyår i år godkändes de som en fullvärdig Sverigemodellenklubb och fick sina ryggmärken.

Vid flera tillfällen har klubben haft besök av Hells Angels och deras undergrupper i klubbhuset Ranchen på Säbråvägen i centrala Härnösand. På festerna brukar klubben sätta upp höga stängsel med insynsskydd runt klubbhuset och polisen har då noga kontrollerat all trafik till och från området för att skapa sig en bild av vilka som är där. Och det här skapar också en oro bland de som bor i området

– Människor är oroliga när klubbarna kopplas ihop med kriminella organisationer. Det är ingen som vill ha dem som grannar, säger närpolischefen.

Bad Boys MC har sitt klubbhus i Säbrotrakten, några kilometer utanför Härnösand, men är ursprungligen en klubb från Sundsvall. Klubben upplöstes för en tid då fyra av medlemmarna dömdes till fleråriga fängelsestraff efter en grov misshandel år 2006.

Minst en av medlemmarna är nu med i nystartade Bad Boys MC Härnösand. Den 45-årige mannen var inte med på misshandeln 2006 men har dömts för andra allvarliga brott.

Bad Boys MC består förövrigt av medlemmar från de tidigare klubbarna Carburator MC Härnösand och Bock MC Kramfors.

Och polisen följer nu noga utvecklingen av både de här klubbarna.
– Begår de brott kommer vi att ingripa, säger Tomas Nyberg

Kan de här två klubbarna räkna med att polisen kommer att ha ögonen på dem?
– Vi har ögonen på alla organisationer som misstänks ägna sig åt kriminell verksamhet. Om det är de här två klubbarna eller andra så följer vi den utvecklingen, säger närpolischefen i Härnösand, Tomas Nyberg.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Sverigemodellen

Sverigemodellen består i juni 2010 av 265 MC-klubbar över hela landet. Fem av klubbarna finns i Västernorrland.

Seven Sins MC, Sundsvall
No Fear MC, Härnösand
Bad Boys MC, Härnösand
Püngel MC, Sollefteå
Stormbringer MC, Örnsköldsvik

Enligt polisen startades Sverigemodellen av Hells Angels på 90-talet för att knyta upp klubbar över hela landet. Modellen innebär att en MC-klubb som vill starta har stadgar och regler färdigskrivna. Klubben måste accepteras och godkännas av de övriga Sverigemodellsklubbarna i regionen. Det handlar bland annat om klubbnamn, logotyper och färger som ska godkännas. Det sökande klubben måste också genomgå en provperiod.

Om klubben tas med förväntas det att man ställer upp för de andra klubbarna i modellen. Till exempel bjuder in till fester och hjälper till om någon klubb får problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".