Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Timrå

SD-stolar fortfarande tomma

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 06.51
1 av 2
Johnny Skalin, ordförande för Sverigedemokraterna i Västernorrland. Foto: Mikael Andersson.
2 av 2
Ewa Lindstrand, Kommunalråd i Timrå. Foto:Kudrat Babadjanov

Sverigedemokraterna gick framåt i alla länets kommuner mellan riksdagsvalet 2006 och eu-parlamentsvalet 2009 utom i Timrå kommun där partiet har suttit i fullmäktige sen 2002. Det visar siffror som Sveriges Radio har tagit fram.
– Vi hade inga aktiva kampanjer i Timrå och det tror jag är en del av förklaringen, säger Johnny Skalin, distriktsordförande i Västernorrland för SD

Sverigedemokraterna i Timrå tappade väljare mellan riksdagsvalet 2006 till EU-valet 2009. Dessutom är de två mandat partiet fick i kommunfullmäktige 2006, fortfarande obesatta.

– Vi hade begränsat med resurser och vi satsade inte lika mycket på EU-valet som vi satsar på riksdagsvalet.

Var det en felbedömning?

– Med tanke på att vi backade så kan man ju se det som en felbedömning så här i efterhand. Men eftersom vi hade ganska bra stöd där så tänkte vi att vi kanske kunde undvika att satsa på Timrå den här gången, säger han.

Starkt SD-fäste i Timrå
Timrå kommun var den första i länet där Sverigedemokraterna tog plats i fullmäktige, redan 2002. I valet 2006 tog partiet två mandat i fullmäktige och då röstade 3,5 procent av väljarna på SD i riksdagsvalet.

Men i valet till EU-parlamentet, i juni 2009, backade partiet och fick 2.65 procent av väljarstödet i Timrå

Det går inte att rakt av jämföra ett riksdagsval med ett EU-val. Dels är det färre som röstar i EU-valet och dels är folk mer rörliga i sitt röstande då, enligt flera statsvetare.

Men det finns ändå en tydlig tendens, Sverigedemokraterna går framåt i alla kommuner i länet mellan valen, utom just i Timrå, där de haft sitt längsta och starkaste stöd.

En förklaring kan också vara att en av SD:s företrädare i kommunen lämnade partiet våren 2009, efter en konflikt med distriktsledningen och Johnny Skalin.

– Det kan givetvis i viss mån ha påverkat väljarna, med tanke på medias ensidiga bevakning av händelsen. Men ser man på utvecklingen i Sundsvall så ökade vi ju, och Sundsvall och Timrå ligger väldigt nära, det som rör Sundsvall rör också Timrå. Så jag kan inte se det som hela förklaringen.

Avhoppare kan vara förklaringen
Ewa Lindstrand, socialdemokratiskt kommunalråd i Timrå tror att schismen inom SD har spelat stor roll för väljarna i kommunen.

– Jag tror att det har mycket att göra med att de inte har en tydligt politisk företrädare i kommunen. Deras tidigare företrädare, Arne Andersson, som varit engagerad i Sverigedemokraterna under lång tid, har ju lämnat partiet och till och med tagit avstånd från SD, och jag tror att det har stor betydelse, säger hon.

Sverigedemokraterna möttes inte direkt av jubel, när dom röstades in i fullmäktige 2002. Men deras tid i fullmäktige har också lett till en medvetenhet om vad partiet står för, enligt Ewa Lindstrand.

– Deras politik är ju främlingsfientlig och rasistisk, och det är det som vi gemensamt vill motverka från de övriga partierna. Vi jobbar med en grundläggande demokratisk människosyn. Och det är klart att den störs ju då utifrån att vi kan notera att det finns politiska partier som faktiskt är främlingsfientliga och rasistiska. Partier som har en, som vi ser det, felaktig bild av invandringen i Sverige.

Hårda ord, hur kan du säga att Sverigedemokraterna är ett rasistisk parti?

– Det är ganska tydligt om man går in och noga betraktar deras grundideologi och deras politik. Rafsar man litegrann på det vackra som skrivs i deras partiprogram så hittar man deras baksida, säger hon.

"De demoniserar oss"
Johnny Skalin inte ställer upp på beskrivningen av partiet:

– Det är deras enda sätt att hantera våra frågor och våra ställningstaganden. De vill demonisera oss och måla upp en bild att vi är ett dåligt alternativt. Så fungerar politiken, man skyller på den andra parten istället för att själv berätta vad man står för.

Men en uppfattning är att ni ställer invandrare mot andra grupper i samhället, att invandrarna kostar pengar och då räcker inte resurserna till pensionärer, barn och ungdomar i skolan och så vidare. Gör ni det?

– Tittar man på politiken som sådan så fungerar det så att man ställer olika utgiftsområden mot varandra. Vi har gjort den bedömningen att vi ska begränsa invandringen. Vi ska inte ställa invandrare i Sverige mot svenskar. Om de tycker att det är en dålig politik så får det stå för dem i såna fall.

SD och invandringen
Främlingsfientligt eller inte; en av partiets huvudfrågor, som också färgar av sig på stora delar av partiets övriga politik, handlar alltså om att kraftigt begränsa invandringen, med så mycket som 90 procent när det gäller anhörig- och asylinvandring.

Enligt partiets skuggbudget, som presenterades för drygt en vecka sen sen, skulle det minska de offentliga utgifterna med nästan 80 miljoner kronor på tre år.

– Det viktigaste är att avskaffa pensionärskatten och stärka kriminalområdet, men också självklart att begränsa invandringspolitiken. Därför att man kan inte ta emot hur många människor som helst utan att samtidigt skapa förutsättningar för att de människorna på ett bra sätt ska komma in i samhället, säger Johnny Skalin, som också är partiets talesman i ekonomiska frågor.

Är den begränsningen en förutsättning för de andra satsningarna som ni vill göra?

– Ja, invandringspolitiken kostar väldigt mycket pengar.

Men när man tittar på människor som kommer till vårt land på olika sätt, är inte det också människor som genererar intäkter, betalar skatt och handlar i affärer. Kan man inte se dem som en resurs och en tillgång också?

– Givetvis, om vi ger bidrag till människor så konsumerar de också och det kommer tillbaka en viss mängd pengar till stat och kommuner. Men samtidigt om vi begränsar invandringen och istället ger mer pengar till pensionärer och stärker välfärden så kommer pengarna också tillbaka till samhället.

Generallösningen är alltså att begränsa invandringen för att få mer pengar över till bland annat sänkt skatt för pensionärer, höjd a-kassa, höjd sjukförsökring, starkare försvar och krafttag mot brottsligheten.

En begränsad invandring skulle också leda till minskad arbetslöshet, enligt Sverigedemokraterna, eftersom jobben helt enkelt inte räcker till både svenskar och invandrare.

Den politiken hoppas nu Johnny Skalin ska ta partiet in i fullmäktige runt om i Västernorrland, men också in i riksdagen där han också är kandidat.

– Vår målsättning är att vi ska ta plats i samtliga kommuner. I dagsläget har vi kandidater i samtliga kommuner även om vi inte anmält dem. Vi ska fortsätta satsa, även i Timrå. Jag tror på ett valresultat på 6,5 procent i länet. Nationellt siktar på på att bli tredje största parti, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".