Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Sverigedemokraterna på valsedlarna

Publicerat fredag 11 juni 2010 kl 14.42

En ung man eller en pensionär med låg inkomst. Så kan man beskriva den genomsnittslige Sverigedemokraten som ställer upp på en valsedel i någon av kommunerna i Västernorrland.

Fast totalt är det bara 20 personer som fins med på Sverigedemokraternas listor så beräkningarna bygger på ett litet antal.

Nästan bara män
Det råder stor mansdominans på Sd:s valsedlar. 85 procent av kandidaterna är män medan det hos övriga partier är i genomsnitt 57 procent män.

I Sundsvall är sju av åtta kandidater män. I Örnsköldsvik alla fem. I Sollefteå där Sverigedemokraterna ställer upp med namnlista för första gången är tre av fyra män och de har en medelålder på över 60 år!

Flest pensionärer
Annars kan Sverigedemokraten höra till de allra yngsta, under 30 år, eller vara pensionär, över 65. 

Partiet har färre i medelåldrarna än andra partier.

Hela 30 procent av Sd:s kandidater i Västernorrland är pensionärer, mer än i något annat parti.

Tjänar lite
Han har låg inkomst.
I övriga partier tjänar politikerna mer än s k vanligt folk. Men hos Sverigedemokraterna är det tvärtom.

Av kandidaterna på Sd:s valsedlar tjänar 35 procent mindre än 100 000 kronor per år. I befolkningen i Västernorrland är det 17 procent.

De här uppgifterna som Sveriges Radio låtit SCB, Statistiska Centralbyrån ta fram, förvånar inte Anders Bergman från 5i12-rörelsen som arbetar mot rasism och främlingsfientlighet.

Representerar sina väljare väl
– Forskning visar att vissa grupper tenderar att bli mer främlingsfientliga än andra. Det är män, det är de yngsta och de äldsta, de med lägst utbildning och lägst löner.

På det viset kan man säga att Sverigedemokraternas kandidater på valsedlarna förmodligen representerar sina väljare väl.

De etablerade partierna lade grunden
Anders Bergman säger också att ökade klyftor i samhället också ökar främlingsfientligheten.

– Därmed kan man säga att de etablerade partierna har lagt grunden för att ett parti som Sverigedemokraterna växer fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".