Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Liden gamla kyrka firar 500 år idag

Publicerat söndag 20 juni 2010 kl 04.46
1 av 4
Liden Gamla Kyrka. Foto Klas Ullerstam
2 av 4
Utanför Lidens gamla kyrka finns en informationsskylt. Foto: Klas Ullerstam
3 av 4
Liden Gamla Kyrka. Foto Klas Ullerstam
4 av 4
Kyrkoherde Lars Jonsson Huss och Kyrkorådets ordförande Kerstin Åhström. Foto: Klas Ullerstam

Bland annat kommer biskop Tullikki Koivunen Bylund att leda en jubileumsmässa. Den gamla kyrkan som är en väldigt populär dop och vigselkyrka, besöks också av turister som färdas längs med väg 86 och Indalsälven.

Krucifix från 1200-talet

Redan på 1200-talet fanns det en liten träkyrka i Liden. Krucifixet på södra väggen i nuvarande stenkyrkan är bevarat från den tiden. Men bönderna som var ett tjugotal under 1400 – 1500 talen, blickade avundsjukt mot kusten och ville inte vara sämre än t.ex. Alnö, som har en stenkyrka från 1100-talet.

Finsk byggmästare

Kyrkoherden och dominikanermunken, pater Josefus, född i Finland, var en skarpsinning och förståndig man. Han blev Lidens kyrkas arkitekt och byggmästare. Byggnadstiden var från 1483-1510. Tyvärr drunknade Josefus innan kyrkbygget var färdigt. Han begravdes vid ingången till Indals kyrkas vapenhus under en flat sten. Graven finns kvar än idag.

Kyrkan skulle rivas

Sockenstämman den 12 december 1802 beslöt att riva kyrkan och uppföra en ny, men det dröjde hela 50 år innan slutgiltigt beslut om nybyggnation togs.  Gamla kyrkan raserades, man förstörde valven eftersom man trodde det skulle ge mycket tegel till uppförandet av den nya kyrkan.

De döda hade uppstått

Man släpade ut inventarier och inredning och lät dem ligga ute på kyrkvallen, bl.a. Madonnan med barnet i sin granna dräkt i guld, blått och rött. En gumma gick förbi kyrkan en mörk höstkväll och blev vettskrämd då hon trodde att de döda hade uppstått och gick omkring på kyrkogården.

Den gamla kyrkan återuppbyggs

Kontraktsprosten och kyrkoherden Lars Hoflin tillsammans med Erik Salvén återuppbyggde den gamla kyrkan åren 1911-1928. Ekonomin medgav inte att det gick att uppföra tegelvalven. Från 2005 har nytt golv lagts i kyrkorummet och sakristian, mattor har inköpts och dynor till bänkar och stolar har sytts upp.

Stölder av ovärderliga träskulpturer

Den gamla kyrkan har haft inbrott ett flertal gånger och bl.a. har ovärderliga träskulpturer stulits. De flesta av föremålen har återfunnits och väntar på att restaureras. Kostnaden beräknas till 300 000 kronor och en ansökan om bidrag har skickats till Kyrkoantikvariatet. Idag är Liden gamla kyrka stöldsäkrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".