Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Fiberbankar i havet kartläggs

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 14.02
1 av 2
Anna Apler från SGU (till vänster) och Maria Hortlund från Länsstyrelsen ombord på fartyget Ocean Surveyor. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Ocean Surveyor ligger vid kaj i Härnösand idag. Foto Ulla Öhman

Länsstyrelsen ska kartlägga fiberbankarna i havet utanför industrierna i Västernorrland.
Fibermassorna innehåller troligen tungmetaller som  t ex arsenik och kvicksilver.

Det är fiberrester från tillverkningen av papper och pappersmassa som ända in på 80-talet lades ut i havet intill industrierna.

Föroreningar på havsbotten
Eftersom man använde kemikalier vid tillverkningen så kan fiberbankarna än idag vara förorenade.

Fast egentligen är fiberbank ett lite missvisande ord för troligen har fiberresterna till största delen blandats med bottensedimentet, men på sina håll kan det ändå ha bildats bankar, säger Anna Apler från SGU, Sveriges Geologiska Undersökning.

Vill veta exakt var
Det är SGU:s undersökningsfartyg Ocean Surveyor som kommer att göra kartläggningen och 2012 beräknas den vara klar.

– Vi vet redan att fiberresterna kan innehålla tungmetaller som arsenik och kvicksilver. Men vi behöver veta bättre exakt var de ligger och hur det ser ut på de ställena, säger Maria Hortlund.

Farligt även för människor
Miljögifterna i havet är farliga främst för det som lever i havet men i förlängningen kommer gifterna högre upp i näringskedjan och drabbar därmed även människan.

Sanera eller lämna kvar
När man vet vad som finns i havet så ska det sedan fattas beslut om vad man ska göra åt det.

– Det kan handla om att ta upp det och sanera resterna, men i vissa fall skulle det kunna vara bäst att lämna fiberresterna där de ligger, säger Maria Hortlund.

Funnits 32 massafabriker
Det är främst i havet utanför Örnsköldsvik och utanför Sundsvall samt i Ångermanälven vid Kramfors som undersökningarna ska genomföras.

Och det finns många ställen att undersöka.

Det har funnits 32 massafabriker i Västernorrland. Nu finns bara ett fåtal kvar, men miljösynderna finns kvar, bl a på havsbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".