Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Båttvätt skonar havsmiljön

Publicerat lördag 19 juni 2010 kl 11.23
Båttvätt. Foto: Lars Pehrsson / Scanpix

I juli öppnar en båttvätt för fritidsbåtar i Härnösand. Det som ett led att skona den marina miljön i Östersjön, då alternativet är giftiga båtbottenfärger.
– Vårt mål är att sprida idén med att tvätta båtar i Sverige, säger Dan Tilander vid stiftelsen Håll Sverige Rent;

Då fritidsbåtägare använder giftiga båtbottenfärger för att hindra att alger, musslor och havstulpaner sätter sig på båtskrovet, drabbas det marina livet i Östersjön.

Men nu kommer alltså en båttvätt till Västernorrlandskusten, till Härnösand. Roterande borstar tvättar ren båten, likt en biltvätt.

Efter 15 minuter är båten, på ett miljövänligt sätt, ren, utan att vara skadlig för vattenlevande växt- och djurarter. För gifterna har verkan på djurlivet...

– Vi vet ju vilka konsekvenser de här gifterna från färgerna har. Vi vet att de orsakar könsbyte hos snäckor, vi vet att de hämmar tillväxten hos blåstång som är väldigt viktiga arter, säger Dan Tilander.

Båtägare Sveriges Radio Västernorrland träffade i Sundsvalls småbåtshamn var positiva till Båttvätten som ett alternativ till giftiga båtbottenfärger, men inte odelat positiva;

– Det låter väldigt vettigt, säger fritidsbåtägaren Lars Magnusson. Det finns säkert människor som använder färger som inte är tillåtna här uppe.

Båtägare Annika Kejser tycker det blir dyrt att åka motorbåt till Härnösand fram och tillbaka, för att tvätta båten.

– Kostnaden var relativt hög.

Men Dan Tilander från Håll Sverige Rent pekar på likheter.

– För en normalstor båt är det samma kostnad för att måla med i vissa fall giftigt färg, som att tvätta båten. Dessutom slipper du ett ganska massivt arbete om du tvättar båten...

Ulf Thonman
Ulf.Thonman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".