Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Stort behov av familjehem

Publicerat måndag 27 september 2010 kl 18.08
Gerd Wedman jobbar med familjehemsplaceringar i Örnsköldsvik. Foto: Anna Ahlström

Länets kommuner är i behov av lämpliga familjehem som kan ta hand om utsatta barn. Det är särskilt svårt är det att hitta familjer som vill till ta emot tonåringar.

- Det är svårare problematik oftast än med yngre. Samtidigt finns det familjer som tar en tonårsplacering och det kan gå bra, säger Gerd Wedman, familjehemssekreterare på humanistiska förvaltningen i Örnsköldsvik.

Att vara familjehem innebär att man tar emot ett eller flera barn i sitt hem som bor där under en kortare eller längre period. Den rundringning som Sveriges Radio Västernorrland har gjort visar att flera kommuner är i stort behov av fler familjehem.

I Sundsvall och Sollefteå är man inte i akutbehov av familjehem men man välkomnar ändå nya familjehem för att kunna matcha barn med familjer.

I Kramfors har två personer nyligen börjat jobba med frågor som rör familjehem för att se över vilka behov som finns och rekrytera nya familjer. I Örnsköldsvik är behovet stort. Mellan två och tre barn väntar på lämpliga familjehem och bor just nu i jourhem.

- Om ett barn måste placeras hittar vi alltid ett hem men då är det inte tal om någon matchning mellan barn och familj, säger Gerd Wedman.

För att det ska fungera bra för barnen behövs det betydligt fler familjehem i kommunerna än barn som är i behov av den här typen av stöd. Det borde finnas minst tre familjer att välja på per barn för att man ska kunna hitta det lämpligaste hemmet. Men det brukar inte finnas så många hem att välja på i Örnsköldsvik:

- Det händer att vi placerar i det enda hemmet vi hittar för stunden, säger Gerd Wedman.

Varför det är svårt att hitta familjehem kan hon inte svara på, men hon säger att vissa som egentligen skulle passa som familjehem kan känna rädsla för att inte riktigt räcka till.

- Många tror att de inte skulle klara av det och tror att man måste vara professionell. Vi tror att familjehemmen finns men att de själva inte kommit på att de ska bli det, säger Gerd Wedman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".