Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

"De borde ha sett rapporten"

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 12.02
1 av 2
Den "hemliga" Mantecrapporten. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Här är en del av kritiken som rapporten redovisar. Foto Ulla Öhman

Idag ska landstingsledningen försöka förklara varför en rapport med kritik mot landstingets ledningsstab aldrig offentliggjordes och hölls hemlig i över ett år.

Flera av dom högsta landstingspolitikerna säger sig fortfarande inte ens ha sett rapporten - Men den har presenterats för politikerna!

Den 17:e  november 2009 , klockan 09.00 på förmiddagen satte sig politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott i ett informationsmöte om den konsultrapport som senare sades inte existera.

Fick 1,5 timmars föredragning
I en och en halv timme visades en powerpoint-presentation medan en konsult från Mantec förklarade och berättade om slutsatserna i analysen som gjots av ledningsstaben.

Men vid mötet var Ewa Söderberg (S) , Benny Eriksson (S), Jacomina Beertema (M) , Susanne Sundqvst (V) och Hans Hedlund (C).

Eventuellt satt det även fler personer med vid detta möte med landstingsstyrelsens arbetsutskott,  men det finns inget protokoll från mötet eftersom det inte var ett beslutsmöte utan ett informationsmöte.

Även ledningsstaben informerades
Tidigare, redan den 26:e juni,  hade rapporten  presenterats för personer i ledningsstaben, bland annat dåvarande landstingsdirektör Sara Ekström med vid den presentationen, liksom hennes ersättare, nu avgångne, Lars Bohlin. Det säger Sven Kågevall som var med för konsultfirman Mantecs räkning vid båda mötena, dock var det inte han som föredrog informationen, utan det gjorde fyra av företagets konsulter.

Kommer ihåg det nu
Hans Hedlund (C)  kom så sent som i förgår inte ihåg att han någonsin hört om den här rapporten, men idag kommer han ihåg den.

Han förklarar sitt dåliga minne med att det bara var en powerpoint-presentation, det fanns alltså ingen rapport i pappersform, och därför kanske den inte uppfattades som någon rapport liknande andra Mantecrapporter, säger han.

Intressant rapport
Benny Eriksson (S) minns mötet. Han tyckte dessutom att kritiken mot ledningsstaben var intressant och att redan då tyckte att den borde tas tillvara.

Han kan inte idag förklara varför så många av landstingets ledande politiker inte skulle ha sett eller hört om den här rapporten.

– Det är obegripligt, säger han.

Visste inte att media nekades
Han har heller inte vetat att den eftersökts av media och att landstinget inte lämnat ut den.

Det var Mittnytt som begärde att få ut rapporten men nekades med förklaringen att det bara handlade om arbetsmaterial som sedan inte hade arkiverats och därför inte fanns att tillgå.

Men rapporten finns, SR Västernorrland har läst den i pappersform. Här är utdrag från en av sidorna:

Vi resonerade om den med alla
Landstingsrådet Elisabet Strömqvist  säger sig inte ha sett rapporten. Det har heller inte ordföranden i landstingets personaldelegation Kenneth Westin (S).

Det tycker Benny Eriksson är konstigt:

– Jag har för mig att vi resonerade med alla omkring den här. Men det kanske är så att man inte vet vilken rapport vi pratar om, det kanske är nått sådant missförstånd?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".