Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Sårbarhetsanalys för länet

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 15.06
För första gången presenteras nu en sårbarhetsanalys för länet. Foto: Ulf Thonman

För första gången presenteras nu en sårbarhetsanalys för länet. Nu kan man se var länets känsliga punkter finns när det t.ex. gäller ras, översvämningar och andra svåra förhållanden. Det är Länsstyrelsen som tagit fram en klimat- och sårbarhetsanalys på uppdrag av regeringen.

– Vi har ett regeringsuppdrag att samordna klimatanpassningsarbetet i länet och att stödja kommunerna. Då tyckte vi att det här var ett bra sätt att göra det på, att få sammanställt vilka risker det finns i vårt län för ras, skred, erosion, slamströmmar och översvämning, säger Lena Fröberg.

Det är första gången en klimat- och sårbarhetsanalys görs i Västernorrland. Länsstyrelsen har låtit SGI, Statens Geologiska Institut, och SMHI peka ut områden och platser där risker finns för till exempel ras, erosion eller skred, och som underlättar värdering av risker vid nybyggen av infrastruktur eller industrier.

– Den kommer nu att distribueras ut till kommunerna så att de får tillgång till det här kartmaterialet som följer med så att de kan använda det i sitt vidare arbete.

Ja, kommunerna ska alltså slippa vägar som spolas bort vid översvämningar, kunna undvika att ge tillstånd för miljöfarlig verksamhet på sank mark, tack vare den nya analysen. Men även länsstyrelsen själv får nytta av den.

– Det kommer ju att bli tydligare för Länsstyrelsen var de här riskerna finns i länet, att det är sammanställt i ett kartblad, så att man inte behöver springa och kolla i olika kartor för att få fram det här, avslutar klimatanpassningssamordnare Lena Fröberg.

Ulf Thonman
ulf.thonman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".