Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Landstingsrådet besviken över hur hemliga rapporten hanterades

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 15.41
1 av 2
Det har varit ett hårt mediatryck i flera dagar på landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S). Idag plockade hon fram den Mantec-rapport som inte ens hon själv hade fått se. Foto Ulla Öhman
2 av 2
T f landstingsdirektör Gösta Burlin och landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist från en av veckans två presskonferenser om den försvunna Mantecrapporten. Foto Ulla Öhman

Turerna med den "hemliga" Mantecrapporten har ytterligare skadat förtroendet mellan tjänstemän och politiker i landstingsledningen. Det sa landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) vid en presskonferens om rapporten idag. Och hon är besviken över hur rapporten har hanterats.

Och idag kom äntligen rapporten på bordet. I morse diariefördes den; sexton månader efter att den var klar.

Landstingsrådet har inte hunit läsa
Nytillträdde t f landstingsdirektören Gösta Burlin delade ut rapporten till journalisterna, av vilka många redan hade läst den.

Men för landstingsrådet Elisabet Strömqvist var den en nyhet:

– Jag har bara hunnit titta lite i den idag. Men det är första gången jag ser den i tryckt form och som jag ser alla sidorna. Innan har jag bara fått den muntligt presenterad för mig.

Så här har det gått till
Enligt Gösta Burlin och Elisabet Strömqvist har det gått till så här:

Dåvarande landstingsdirektören Sara Ekström beställde i april 2009 en analys av ledningsstaben av konsultföretaget Mantec.

Rapporten var färdig och presenterades för stabscheferna den 26:e juni.

Först den 17:e november 2009 presenterades delar av den för politikerna i Landstingsstyrelsens arbetsutskott:

Men politikerna fick ingenting skriftligt och fick bara se en bråkdel av de sidor som de nu kan konstatera att rapporten består av, enligt  Elisabet Strömqvist.

I november i fjol diskuterades rapporten i stabschefsgruppen och man beslutade bland annat om en översyn av upphandlingsprocessen där man bland annat fick kritik i rapporten.

Det beslutades om en 10 procentig minskning av kostnaderna för staben, något som nu är genomfört.

Den översyn av staben som föreslogs i rapporten har lett till beslut i Landstingsstyrelsen 21 september 2010 om en översyn av samtliga förvaltningar.

En del av förslagen är genomförda
Därmed har en hel del av förslagen i rapporten tagits på allvar, säger Gösta Burlin som nu tar över som tf landstingsdirektör efter Lars Bohlin som hoppade av i förgår när kritiken mot honom var som starkast om varför Mantecrapporten hållits hemlig.

Diariefördes idag
Just hemlighållandet har landstingsrådet Elisabet Strömqvist svårt att förstå. Idag såg hon till att rapporten diariefördes, vilket inte har skett tidigare.

Om det var ett fel att inte diarieföra den genast när den var klar, det kan hon inte svara på idag.

– Men jag är besviken över hur det hela har rapporterats. Det tog alldeles för lång tid från det att rapporten var klar tills vi politiker fick en presentation av den? Vi måste undersöka vad som har gått snett och vilka fel som eventuellt har gjorts.

Ska direktören bestämma vad politikerna får se?
På frågan om hon tycker att det är rätt att en landstingsdirektör väljer ut vilka sidor i en rapport som politikerna ska få tillgång till svarar hon att det också är en sak som hon måste få svar på.

Och hanteringen av Mantecrapporten har inte ökat förtroendet mellan politiken och tjänstemännen i landstinget:

– Nej, det har förbättrat förtroendet iallafall.

Tidigare publicerat om samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".