Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Beslut om curlinghallen ikväll

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 15.47
Andreas Prytz: Jag tror att dom röstar ja ikväll
(1:43 min)
1 av 3
Oskar Eriksson gick ut curlinggymnasiet i fjol. Nu hjälper han till inför dagens träning. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Den nuvarande hallen har utdömda rör och är inte värd att satsa några pengar på, enligt tränaren Andreas Prytz på curlinggymnasiet. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Den gamla hallen ligger på sidan om ishallen på Högslätten. Tanken är att en ny curlinghall i framtiden ska kunna byggas samman med en större idrottshall som kommunen gjort en förstudie om. Foto Ulla Öhman

Ikväll ska kommunfullmäktige i Härnösand fatta beslut om 34-miljonerssatsningen på en ny curlinghall. Och på curlinggymnasiet tror och hoppas man att politikerna säger ja.

Alliansen vill sätta igång och börja bygga snabbt, medan den tillträdande rödgröna koalitionen har sagt att man vill utreda driftskostnaderna bättre först.

Mycket bättre i andra städer
Anna Gustavsson är en av 16 elever på curlinggymnasiet i Härnösand och hon tycker att det behövs en ny hall:

– När man kommer till andra städer för att spela så ser man skillnaden. Den här hallen är väldigt gammal och i dåligt skick.

Inrotat i Härnösand
Gustav Eskilsson från Skellefteå går tredje året på curlinggymnasiet och han säger att även om det viktiga inte är var gymnasiet ligger så fungerar det väldigt väl där det ligger nu, dvs i Härnösand.

– Det som är bra i Härnösand är att det har legat här väldigt länge. Det är väldigt inrotat och rutinerna fungerar bra. Dessutom är det väldigt bra boende här för oss som kommer från andra kommuner.

S krävde återremiss
En ny curlinghall i Härnösand skulle kosta 34 miljoner att bygga. Av det ska kommunen satsa 10 miljoner, resten är eu-stöd som man fått klart för.

Den politiska majoriteten i kommunen, dvs alliansen med stöd av sjukvårdspartiet har redan tidigare sagt ja till en ny hall. Den gången sköts beslutet upp eftersom den rödgröna oppositionen krävde återremiss av frågan. De vill ha en ordentlig utredning av driftskostnaderna när hallen står färdig.

Ultimatum från Curlingförbundet
Nu har även Svenska Curlingförbundet blandat sig i frågan och ställt ultimatum till kommunen: Bygg en ny hall, annars flyttar vi curlinggymnasiet från Härnösand!

Det är osäkert in i det sista hur politikerna kommer att rösta ikväll och det har tidgiare sagts att ett ja till hallbygge kan komma att rivas upp direkt när Socialdemokraterna nu ska ta över makten efter valsegern i september.

Det finns underlag för ett ja
Men Andreas Prytz som är tränare, och den enda heltidsanställde på curlinggymnasiet, tror att politikerna kommer att säga ja:

– Vi har tagit fram mer underlag till dem och det visar tydligt att det bästa är att bygga nytt.

Inte lönt att satsa på nuvarande hallen
Den nuvarande hallen är i så pass dåligt skick att det inte är lönt att bygga om och renovera, säger han.

– Jag tror att politikerna kommer att rösta ja i kväll. Och skulle det sedan rivas upp för att utredas ytterligare så kommer det ändå att bli samma resultat. En ny utredning skulle bara visa samma sak; det är god ekonomi att bygga en ny curlinghall!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".