Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Krav att MP avbryter förhandlingar

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 15.31
"Vi ska försöka ta reda på vad som har hänt"
(1:25 min)
Miljöpartiets beslut i måndags att inleda förhandlingar med den borgerliga alliansen i Sundsvall kan vara ogiltligt. På bilden Magnus Sjödin (M), Roy Resare (MP) och Reinhold Hellgren (C) från presskonferensen idag. Foto: Ingrid Engstedt Edfast

(Uppdaterad 28 oktober 06.15)

Det möte i måndags där Miljöpartiet i Sundsvall fattade beslut att inleda samtal med den borgerliga alliansen hade inte rätt att besluta i frågan.

Det menar Jan Norin, kommunrevisor från Miljöpartiet i Sundsvall, som nu uppmanar sitt eget parti att avbryta förhandlingarna.

På medlemsmötet som hölls i måndags beslutade Miljöpartiet att de skulle avsluta förhandlingarna med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att istället inleda samtal med de borgerliga allianspartierna.

Nu har flera ledande miljöpartister i Sundsvall reagerat på att de inte fått någon kallelse till mötet.

På mötet kom 17 medlemmar och vid omröstningen var det nio som röstade för att börja samtala med alliansen och åtta emot.

- Jag har letat efter kallelsen och men hittar den inte, och har inte hittat någon annan som kunnat ge mig den heller, och inför det här är jag väldigt bekymrad förstås. Vi måste kolla det här ordentligt, och prata om det i ledningsgruppen, säger Ingrid Möller gruppledare för Miljöpartiet i kommunfullmäktige i Sundsvall.

Ingrid Möller har alltså inte lyckats hitta någon som har fått en kallelse till måndagens möte. Men att ändå 17 medlemmar kom till mötet kan beror på att Roy Resare, som ingår i förhandlingsgruppen, kvällen innan mötet skickat ut information om mötet till några av partiets medlemmar.

Om kallelserna inte skickats på rätt sätt och om medlemmarna därför inte kunde rösta, är resultatet ogiltigt, enligt Jan Norin, kommunrevisor från Miljöpartiet.

- Ja det kan det vara, om det av kallelsen inte framgår att det skulle fattas beslut om att inleda förhandlingar med alliansen. Och är det så, är inte beslutet i måndags giltligt, vilket innebär att det inte finns mandat från något medlemsmöte att inleda förhandlingar med alliansen, säger Jan Norin.

I ett brev till partiledningen skriver Jan Norin att "ett beslut fattats på ett medlemsmöte
- som inte kallats till enligt stadgarna, en vecka i förtid.
- beslut fattats trots att det inte framgår av kallelsen.
- kallelsen har inte gått ut till alla medlemmar."

När Sveriges Radio Västernorrland ber Runa Forsman i partistyrelsen ta fram kallelsen i sin mail blir hon mycket förvånad.

– Det här var väldigt mystiskt, det här ska ju ha gått ut till samtliga, nu blir jag väldigt brydd, säger Runa Forsman.

Nu har du de senaste tio minuter försökt hitta den här kallelsen, har du hittat den?

– Nej.

Hur allvarligt är det att så många inte fått någon kallelse?

– Det är mycket allvarligt och vi ska försöka ta reda på vad som har hänt, säger Runa Forsman.

Miljöpariets förhandlare Roy Resare har nu inlett förhandlingar med allianspartierna och säger att han inte känner till att beslutet på medlemsmötet kanske var ogiltigt.

– Jag hoppas verkligen att föreningen har bra rutiner när det gäller hur de kallar till sina möten och att det sker på demokratiskt bästa möjliga sätt, det här verkar lite märkligt

Hur påverkar det här dig och ditt arbete nu?

– Det blir ju inte lika roligt att jobba i organisationer om det är sådana här missar och på sådana grunder, det verkar ju lite märkligt, säger Roy Resare.

Tidigare publiceringar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".