Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Broraset i rätten idag

Publicerat tisdag 1 februari 2011 kl 14.00
Anhörig:”Jobbigt att dra upp allt igen”
(1:38 min)
1 av 2
2 av 2
Marcus Nordström, 17 år, och Minna Sundström är son respektive syster till en av de omkomna vid broraset i Älandsbro . Foto Ulla Öhman

Idag inleddes rättegången efter broraset i Älandsbro för snart tre år sedan då två arbetare omkom och tre skadades. Det är fyra chefer från Skanska och ytterligare två underentreprenörer som står åtalade för arbetsmiljöbrott. 17 årige Marcus Nordström är son till en av de omkomna. Han vill veta varför raset kunde inträffa.

Första rättegångsdagen inleddes med att åklagaren gick igenom sina yrkanden där han förklarade vad de fyra personerna var misstänka för. De åtalade förnekade alla brott.

Träknektarna var för veka
Sedan följde en ganska teknisk del där åklagaren med hjälp av bilder visade hur träkonstruktionen som rasade såg ut, hur den var tillverkad och hur den var fastsatt i själva stålbalken som farbanan ska vila på.

Det handlar om s k knektar som bär upp själva gjutformen av trä, den som man just hade börjat fylla med betong när raset inträffade den 21:a maj 2008.

Utredningen efter olyckan visade att det var knektarna som brast och inte tålde belastningen.

Under eftermiddagen började Skanskas advokat gå igenom hur beställningen av knektar gick till och också hur ansvaret var fördelat och delegerat under olika dagar och olika tider omkring olyckan.

I morgon framträder de skadade i rätten
Ännu har ingen av de åtalade yttrat sig och inga vittnen har hörts.

Det här är den första av åtta inplanerade rättegångsdager. I morgon ska de tre personerna som skadades vid olyckan höras.

Skadestånd, en senare fråga
Åklagaren Christer B Jarlås har ännu inte yrkat på den påföljd han vill se. Men vanligen handlar det om villkorlig dom och böter i arbetsmiljömål.

Dessutom yrkar han på en företagsbot på 6 miljoner för Skanska och 3 miljoner vardera för de båda underentreprenörerna.

Den advokat som företräder de skadade och dödsbona efter de båda omkomna väntar med att lägga skadeståndsanspråk tills domen har fallit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".