Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pappersbruk betalar för låg lön

Publicerat fredag 15 februari 2002 kl 12.07
I sex år har många pappersbruk i landet betalat ut för låga löner till anställda - löneskulden kan vara så hög som 40 miljoner kronor.
Tre av pappersbruken i Västernorrland har gjort rätt och betalat korrekta löner. Men två bruk, MReal i Husum och Domsjö Fabriker har betalat ut fel löner i sex år. Fackförbundet Pappers diskuterar fortfarande konsekvenserna av avtalsbrottet med motparten Skogindustrierna. Men totalt i Sverige har 15 bruk gjort rätt mot 70 som gjort fel och nu är skyldiga papperspersonalen upp till 40 miljoner kronor. Det handlar om ett avtal som trädde i kraft 1996 och som innebär att företagen ska betala full månadslön till anställda som börjar eller slutar mitt i en kalendermånad. På MReal i Husum uppskattar man konsekvenserna till att bli ganska små, enligt personalchef Henrik Westling. Domsjö fabrikers VD Lars Damberg är inte heller orolig.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".