Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många miljonlöner skattas inte i länet

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 11.29
Vd: "Vi skaffar ju en massa jobb till länet"
(1:56 min)
Många högavlönade chefer i Västernorrland är folkbokförda och skattar på andra ställen än i länet. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Många av de mest högavlönade västernorrlänningarna skattar inte i länet. Det visar en undersökning som gjorts av P4 Västernorrland.

Att en person jobbar i vårt län och får sin lön utbetald av ett företag i länet innebär inte alltid att personen betalar skatt i länet. För att skattepengarna ska komma kommunerna i länet tillgodo krävs att personen också folkbokför sig här.

Inom basindustrin i länet tjänar vd:arna miljonlöner. Jan Söderström för BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik har cirka tre och en halv miljon i årsinkomst som han skattar i Stockholm. Själv säger han att det inte är något konstigt med det.

– Om man tittar i Europa på folk som ingår i företagsledningar så är det inte ovanligt att man bor på ett ställe och jobbar på ett annat. Ofta har man slagit sig ner på ett ställe och har familj där och sedan byter man jobb efter ett antal år, men man byter inte bostadsort av familjeskäl. Det tror jag är ganska vanligt, säger Jan Söderström.

Andra exempel på vd:ar som inte skattar i länet är SCA profilen Kenneth Eriksson som tjänat cirka åtta miljoner kronor om år, en lön som han har skattat för i Stockholm, nu pensionerar han snart sig och har flyttat till Malta.

Ytterligare exempel på högt avlönade personer som inte skattar i länet är sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson och landstingsdirektören Anders L Johansson, de skattar i Stockholm och Sollentuna.

Även Aluminiumsmältverket Kubals Vd John Hoerner som cirka fem miljoner har skattat i Sundsvall men har nu folkbokfört sig i USA.

Ola Hildingsson vd för Domsjö Fabriker har runt två och en halv miljon i årslön och han har tidigare varit folkbokförd och skattat i Örnsköldsvik men är sedan i höstas folkbokförd i Tierp. Och listan kan göras längre.

Att pengar som intjänas i Västernorrland inte skattas här är inget som Jan Söderström, vd för BAE Systems Hägglunds, tycker är ett problem:

– Det är ju inte pengar som flyttas från länet. Företagsledarna skaffar ju en massa jobb till länet. Antingen har man en ledning för ett företag eller så har man inget företag. Det gäller ju att ha de bästa personerna i ledningen, säger Jan Söderström.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".