Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

"Kriskommissionen har rätt i sin analys"

Publicerat tisdag 15 februari 2011 kl 13.46
Elvy Söderström: ”Det är en spännande rapport”
(1:18 min)
Elvy Söderström (S) säger att det finns en hel del att ta med sig in i förändringsarbetet från kriskommissionens rapport. Foto: Anna Ahlström

Socialdemokraternas kriskommissions slutrapport som presenterades i dag innehåller en hel del självkritik men också en rad förslag för att ta partiet ur krisen.

- Den är spännande och intressant och det finns mycket vi ska ta till oss, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd i Örnsköldsvik, distriktsordförande i länet och ledamot i Verkställande utskottet.

När det gäller självkritiken lyfter kommissionen bland annat fram samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet inför valet, som enligt den innebar att partiets linje blev för otydlig.

- Vi var inte riktigt mogna för detta. Vi bör gå fram själva och sedan söka samarbete. Det blev otydligt i och med samarbetet. Vi ska framåt vara tydliga med vad den socialdemokratiska politiken innebär, säger Elvy Söderström.

Partiet har heller inte tillräckligt motarbetet de växande klyftorna de senaste årtiondena. Under de sista 30 åren har de tillåtits öka.

- De har rätt i sin analys. Ett av de största gisslen är arbetslösheten, säger Elvy Söderström.

Det skriver också kriskommissionen i sin rapport. Jobben är den viktigaste frågan. Det handlar bland annat om att öka konkurrenskraften, sätta små och medelstora företag i centrum, liksom att satsa på tjänstesektorn.

Stora investeringar väntar också, enligt kommissionen. Det handlar om satsningar på välfärd och utbyggd infrastruktur. Detta kommer att kosta mycket pengar, något som gör att skatten kan komma att behövas höjas i framtiden. Att det kan bli aktuellt förstår Elvy Söderström.

- Det är viktigt att vi står upp för en gemensam välfärd. Då kan man inte sänka skatterna, säger hon.

Kommissionen har lagt ned mycket tid på rapporten och Elvy Söderström tror att den kommer att påverka Socialdemokraternas förnyelsearbete.

- Den här rapporten är en del som påverkar. Men allt som görs i kommunerna och partidistrikten påverka också, säger Elvy Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".