Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

"De kan inte samarbeta"

Uppdaterat fredag 18 februari 2011 kl 08.00
Publicerat fredag 18 februari 2011 kl 05.34
Per Wahlberg: ”Någonting måste göras”
(1:27 min)
1 av 4
Presskonferensen med landstingsrådet Per Wahlberg (M) efter mötet blev smått kaotisk. -Skämtar du? blev medias respons när det stod klart att besked om Sigbjörn Olofssons framtid inte kommer förrän nästa vecka. Foto Ulla Öhman
2 av 4
Det har utdelats hårda ord mellan Sigbjörn Olofsson och Jacomina Beertema under en längre tid. I valrörelsen lovade Beertema (M) att Olofsson skulle få sparken om Moderaterna vinner valet. Nu kan det bli möjlighet. Foto: Ulla Öhman.
3 av 4
Det var en enda punkt på kallelsen till det blixtinkallade extranmötet med landstingsstyrelsen. Foto Ulla Öhman
4 av 4
I Sigbjörn Olofssons chefsavtal finns villkoren för uppsägning som låter honom behålla sin månadslön på 140 000 kronor om han blir uppsagd fram till 31 mars 2014. Foto Ulla Öhman

Det kom inget besked om vad som händer med sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson efter extramötet med landstingsstyrelsen igår. Men bedömningen nu är att ett samarbette mellan honom och Jacomina Beertemas framtida inte kan fungera.

På landstingsstyrelsens blixtinkallade extramöte igår fick ledamöterna beskedet att landstingsdirektören Anders L Johansson gör bedömningen att det inte finns förutsättningar för ett samarbete mellan sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson och landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd där Jacomina Beertema är ordförande.

Nu är det landstingsdirektören som ska vidta åtgärder.

Inga besked idag
Men vilka de åtgärderna är, och om det finns alternativ till uppsägning, ville Per Wahlberg (M) inte lämna besked om.

– Det är landstingsdirektörens uppgift att hantera tjänstemannafrågor, inte min.

Går inte att fortsätta så här
Bedömningen om att samarbete är omöjligt går stick i stäv med den förra bedömningen där konflikten sades vara över och tonläget nu skulle sänkas.

– Det har inte blivit bättre, vi kan inte fortsätta så här, var Per Wahlbergs förklaring till att han fattade ett ordförandebeslut om att kalla in landstingsstyrelsen med bara några timmars varsel.

Fortsätter lyfta lön
Sigbjörn Olofssons chefsavtal med Landstinget gäller till den 31 mars 2014.

Skulle han bli uppsagd så blir han arbetsbefriad men kan fortsätta lyfta sin lön på 140 000 kronor i månaden, samma som Sveriges statsminister.

Sigbjörn Olofsson själv vill inte kommentera beskedet och inte förrän i nästa vecka kommer alltså landstingsdirektören att berätta vilka åtgärder han tänker vidta.

Oppositionen sa ingenting
Oppositionen i landstinget ville igår inte kommentera saken.

- Vi i oppositionen har fullt förtroende för Anders L. Johansson och är övertygade om att han kommer lösa den uppkomna situationen på bästa möjliga sätt, skrev Elisabet Strömqvist (S) i ett pressmeddelande.

- I övrigt avser jag att inte ytterligare kommentera mötet i LS, avslutar Elisabet Strömqvist.

Fler artiklar om direktörsfrågan vid Sundsvalls sjukhus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".