Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Alnö vårdcentral får bäst betyg

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 15.56
Alnö vc får högst betyg
(1:17 min)

Västernorrlänningarna är inte särskilt nöjda med sina vårdcentraler. I en stor nationell enkät får länets vårdcentraler sämre betyg än riksgenomsnittet. Men det finns de som får bra betyg också!

Patienterna på privata Alnö vårdcentral tycks nöjda på alla punkter.

96 procent rekomenderar till andra
De ger sin vårdcentral höga betyg och 96 procent säger att de skulle rekomendera vårdcentralen till alla.

Genomsnittet för Sverige är 85 % och genomsnittet för Västernorrland bara 78 procent.

Så här gjordes enkäten
Resultaten kommer från den Nationella Patientenkäten som gjordes i höstas. I Västernorrland var det 8000 patienter som berättade vad de tyckte om sitt läkar- eller sjuksköterskebesök vid länets vårdcentraler.

Patienterna fick svara på 60 frågor. Väret av den upplevda kvaliten angavs mellan 1 och 100, där 100 var det bästa resultatet.

Bäst på bemötande, sämst på information
Västernorrlänningarna är något mindre nöjda med sina besök än svenskarna i genomsnitt. Vi är också något mindre nöjda 2010 jämfört med 2009.

Det bästa resultatet fick vårdcentralerna för "bemötande". Där gav Västernorrlänningarna siffran 86, jämfört med 91 i riket i genomsnitt.

Det sämsta resultatet fick man på frågan om patienten fått tillräcklig information om sitt tillstånd. Bara 74 procent i länet tyckte det.

Stora skillnader mellan vårdcentralerna
Det skiljer mycket mellan vårdcentralerna men det går inte att säga att t ex privata får bättre betyg än landstingsdrivna, eller att de i stan får bättre betyg än de i glesbygd.

Dåliga resultat får tex Timrå vc och Ljustadalens vc, medan Liden och som sagt framför allt Alnö får bra resultat.

I Örnsköldsvik är man mer nöjda på vårdcentralerna i  Domsjö och Själevad och mindre nöjda i Bjästa.

I Härnösand får privata Öbacka vårdcentral bättre resulat på nästan alla punkter än landstingets Vårdcentralen Södra Sundet.

Överlag är patienterna mer nöjda med sjuksköterskebesöken än med läkarbesöken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".