Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Samhällsorientering kräver mer av kommunerna

Publicerat lördag 26 februari 2011 kl 09.00
"Den kompetensen behöver kompletteras", säger Anneli Robertsson
(1:29 min)
Anneli Robertsson har utvärderat kommunernas möjligheter att ge samhällsorientering till nyanlända invandrare. Foto: Mikael Andersson

Sen den första december förra året är alla kommuner skyldiga att ge 60 timmars samhällsorientering till nyanlända invandrare.

Men i Västernorrland saknas kompetens och kunskap för att ge den samhällsorienteringen idag.

Det visar en utvärdering som Annelie Robertsson på Sundsvalls kommun har gjort.

– Den kompetensen behöver kompletteras som det ser ut idag, säger Anneli Robertsson

Hur behöver den kompletteras?

– Dels behöver den kompletteras när det gäller digital kompetens, för att kunna ha flera olika kanaler för att förmedla samhällsorientering, och ha en dialog, säger hon.

De kommuner i Västernorrland som tar emot nyanlända invandrare har redan sen tidigare erbjudit samhällsinformation. Men det har ofta handlat om envägskommunikation enligt Anneli Robertsson.

– Det har bidragit till att de fortfarande har befunnit sig i okunskap och oförståelse och inte kunnat ta sig fram i samhället på ett bra sätt.

Enligt etableringsreformen, som gäller från den första december 2010, ska nyanlända invandrare få kunskap om bland annat demokratiska värderingar, den enskildes skyldigheter och rättigheter, och om hur samhället fungerar.

Anneli Robertsson tycker att det är viktigt att den orienteringen ges på modersmålet.

– Just därför att annars kan man inte ha den här dialogen. Då kan man inte göra det till sin egen kunskap och förståelse, om man inte har dialogen och inte kan ställa frågor utifrån sin egen förståelse.

Men är det inte svårt att få tag på personer som kan ge den informationen på ens eget språk?

– Jo, det kan det vara, men inte i framtiden, inte på lång sikt. Det måste vi göra någonting åt, och utbilda, säger Anneli Robertsson

Det här kostar pengar?

– Ja, men samtidigt är det en investering. Vi kan inte låta de nyanlända sitta i lägenheter isolerade, det blir dyrbarare, säger Anneli Robertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".