Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Slutbloggat för politikerna

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 08.00
Mats Hedell: Man vet inte om någon läser
(1:18 min)
1 av 3
Parkeringselände heter det senaste blogginlägget i Mats Hedells blogg och skrevs den 8:e februari. Det näst sista är från 22 augusti och handlar om de svenskar, kommunister och radikala socialdemokrater, som internerades under andra världskriget. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Anders Gäfverts senaste blogginlägg är från den 16:e september. Efter det har han varit tyst på bloggen men skriver dagligen på facebook. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Jacomina Beertemas(M) blogg hos mittmoderaterna uppdaterades senast 12:e september. Där kommenterar hon Sigbjör Olofssons anmälan om förtal. Foto Ulla Öhman

Bloggar var stort i valrörelsen och sju av tio lokala politiker sa att de redan bloggade eller skulle börja blogga för att sprida sitt politiska budskap. Men nu, ett halvår efter valet, är det många som redan har slutat.

Mats Hedell, vänsterpartist från Örnsköldsvik är en av dem. Han har bara skrivit ett enda inlägg efter valet. Det handlade om hans meningsutbyte med en otrevlig parkeringsvakt och skrevs den 8:e februari:

Fler kommentarer på insändare
– Jag vet ju inte alls hur många som läser min blogg.

– Om jag skickar in en insändare till ortstidningen så vet jag att det är jättemånga som läser och sen får jag det recenserat när jag möter folk på stan, men bloggen vet jag inte alls hur många läsare den har.

Funderar på att ta upp igen
Mats Hedell har även en annan orsak till att han inte bloggat. Han har varit konvalecent efter en operation och har helt enkelt inte orkat med.

Han har inte lämnat bloggandet helt utan säger att han funderar på att ta tag i den igen.

– Vissa har ju bloggar som alla verkar läsa men jag har ju inte gjort nån större reklam för min.

Bloggarna gapar tomma
Men Mats Hedell är långt ifrån ensam om att ha slutat blogga

När vi frågade inför valet svarade nästan 70 procent av förstanamnen på kommun- och landstingsvalsedlarna i Västernorrland att de bloggade eller skulle börja blogga för att sprida sitt politiska budskap.

Men nu, ett halvår efter valet, gapar bloggarna tomma.

Många har inte skrivit mer än högst ett eller ett par inlägg efter valet.

Flitiga bloggare finns också
Fast undantag finns; två flitiga bloggare är t ex Jarl Strömbäck (SPI) från Örnsköldsvik och Lars-Gunnar Hulting (V), skolnämndens ordförande i Härnösand.

Och bara för att man slutar blogga behöver det inte alls betyda att man tycker att de sociala medierna är ointressanta eller oviktiga.

Svårt hitta till bloggen
Anders Gäfvert, moderat oppositionsråd i Härnösand, skrev sitt sista blogginlägg två dagar före valet och tycker det finns problem med bloggar:

– Dels ska man hitta till den där bloggen. Min blogg fanns hos MittModeraterna och vi håller på att bygga om den sidan. Men hur många hittar dit?

Mer respons på facebook
Ett annat problem med bloggar är att inläggen tenderar bli så långa:

– Jag tycker bättre om twitter och framförallt facebook.

Anders Gäfvert tycker att  han får mer respons på facebook. Och så ser man andras inlägg och får mer inspiration, säger han.

Hemlig blogg?
Fast frågan är om han är helt blogglös. Under intervjun kryper det fram att det kanske finns en...

– Man kan ju lägga upp en blogg på wordpress också. Det kanske jag har också men det tänker jag inte avslöja.. Man kanske har en synonym nånstans också.

– Har du hemliga bloggar?

– Njaee, det vet jag inte.

Tidigare publicerat i samma ämne:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".