Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Antalet anmälda frysskador ökar

Publicerat söndag 27 februari 2011 kl 08.24
Tom Kihl: " När det är kallt måste man öka värmen "
(0:53 min)
Rörmokare. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Antalet frysskador som sönderfrusna vattenledningar har ökat i villor och fritidshus i Västernorrland enligt statistik från Länsförsäkringar. Från 2009 till 2010 hade antalet anmälda frysskador ökat från 62 till 224, på andra håll i landet redovisades liknande siffror. Anledningen tros vara den ovanligt kalla decembermånaden förra året.

Tom Kihl menar att det är omfattande skador som kan bli kostsamma både för kunden och försäkringsbolaget och att det har varit en markant ökning de senaste två vintrarna som orsakats framför allt av vinterkylan. Man ska inte spara på energin om man vill undvika en frysskada.

- Både de första och de sista månaderna under 2010 var extremt kalla och snörika och det avspeglas givetvis i vår skadestatistik. Tittar vi på decemberstatistik så har fler drabbats av till exempel isproppar i vattenledningar och sönderfrusna rör det senaste året jämfört med tidigare år. En försiktig bedömning är att mer än 300 miljoner av skadekostnaden för vattenskador orsakades av frysning under förra året i hela länsförsäkringsgruppen, säger Mats Wiklund, affärsområdeschef Privatmarknad på Länsförsäkringar Västernorrland.

I Länsförsäkringar Västernorrland anmäldes under 2010 totalt 224 frysskador till en kostnad av 12,7 miljoner kronor (villor, fritidshus och företag/fastigheter). Det är en ökning med 162 frysskador och 10 miljoner kronor från 2009 till 2010.

- Märker man att temperaturen kryper nedåt är det viktigt att man agerar snabbt och ser om sitt hus. Stäng av vattnet helt eller se till att spola både varmt och kallt vatten i husets alla kranar varje dag så att isproppar inte skapas. Det är också viktigt att man övervakar upptiningen, fortsätter Mats Wiklund.

För att undvika vattenskador till följd av vädret är det viktigt att man under vintertid har extra koll på husets vattensystem. Om man som fritidhusägare har missat att stänga av vattnet och tömma vattenledningarna inför vintern är risken stor för frysskador. Dessutom kan det innebära att man inte får full ersättning från försäkringen vid en eventuell skada.

Goda råd för att undvika frysskador

* Håll uppsikt över vattensystemen och se över isolering av rör på känsliga ställen när temperaturen kryper neråt

* Var särskilt uppmärksam på vattenrör och installationer i källare, torpargrunder, förråd och garage eller liknande som vanligtvis håller lägre temperaturer

* Utvändiga vattenutkastare orsakar varje år ett antal skador så stäng av vattnet till dem under vintern.

* Om du ska resa bort, se till att någon tittar till huset under tiden.

Så gör du om du misstänker att rör har frusit

* Stäng av inkommande vatten och töm vattensystemet på vatten.

* Titta och känn med handen längs rör och installationer där du kommer åt.

* Titta efter sprickor på vattenbehållare och vattenlås på wc samt expansionskärl och varmvattenberedare.

* Utrymmen under diskbänk är kallare och behöver extra tillsyn.

* Anlita en rörmokare som byter ut sönderfrysta delar.

* Övervaka vattensystemet när det tinas upp.

* Övervaka systemet när du sätter på vattnet igen. Observera att du inte ser ledningar i väggar och golvbjälklag. Var därför särskilt uppmärksam på de områdena när du sätter på vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".