Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Nollvision mot självmord

Publicerat söndag 27 februari 2011 kl 11.36
Ett ljus. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Ikväll kl. 18:00 kommer vinternatten att lysas upp av marschaller i Stadsbacken i Sundsvall. Gunilla Wahlén f.d. riksdagsledamot från Sundsvall, numera ordförande för Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd - SPES, kommer att tända ljus i kampen för nollvision mot självmord.

- Forskning visar att hundratals liv går att rädda, bland annat genom ökad kunskap och genom att bryta tabun kring psykisk ohälsa. Trots detta har endast fem av 290 kommuner i landet en handlingsplan mot suicid berättar Gunilla som ofta möter suicidnära och efterlevande.

I genomsnitt dör det 4 personer per dag, 29 personer per vecka, 125 personer per månad och 1500 personer per år i Sverige i självmord. Självmord är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-44 år bland män, och den näst vanligaste bland kvinnor. I åldersgruppen 15-24 år, är självmord den vanligaste dödsorsaken för båda könen, enligt siffror från Socialstyrelsen och Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa (NASP).

I trafiken dör det ca 350 personer per år. Inom trafikområdet finns en nationell nollvision. Vi i SPES hävdar att samma målsättning ska finnas i Sverige när det gäller suicid. Nu är det dags att uppmärksamma våra riksdags- och landstingspolitiker om alla liv som går till spillo till följd av självmord i Sverige.

- Om vi halverar antalet självmord varje år tar det bara drygt 2 år att nå samma nivå som avlidna inom trafiken hävdar Gunilla Wahlén.

Vi strävar efter att få en nollvision för självmord. För att uppmärksamma detta tänder vi marschaller i hela landet för att visa hur många som begår självmord. Målet är att tända 1500, 125 eller 29 marschaller samtidigt för att påminna om dem som dör varje år, månad och vecka.

Vad är SPES?

SPES är till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid.

SPES har en telefonjour som är öppen varje kväll, och självhjälpsgrupper på flera platser i landet.

SPES vill öka kunskapen om suicid som ett samhälls- och folkhälsoproblem samt motverka fördomar och tabuföreställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".