Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Äldre måste vänta i timmar på vård

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 06.00
Kenneth Elfving: ”Människor faller mellan stolarna”
(1:42 min)
1 av 2
På kommunens boenden måste oftast en undersköterska kontakta en sjuksköterska som i sin tur måste kontakta en läkare innan den äldre får åka in på sjukhus. Foto: Jessica Gow / SCANPIX.
2 av 2
Kenneth Elfving är kritisk mot kommunens system att sjuksköterskor och läkare måste tillkallas innan en person på ett äldreboende får sjukshusvård. Hans pappa fick vänta i flera timmar innan han fick åka till sjukhuset. Foto: Ulla Öhman

Långa processer när äldre på äldreboendena i Örnsköldsvik blir sjuka gör att de kan behöva vänta i flera timmar på vård. Kenneth Elfvings pappa bor på ett boende och fick väldigt ont i magen förra helgen.

Det var först när Kenneth kom till boendet som hans pappa fick hjälp att ta sig till sjukhuset.

-  Han ville bara på sjukhuset och låg bara och jämrade sig för att han var i så dåligt skick, säger Kenneth Elfving.

Som det ser ut i dag på kommunens boenden måste oftast en undersköterska kontakta en sjuksköterska som i sin tur måste kontakta en läkare innan den äldre får åka in på sjukhus. Om det inte är något som undersköterskorna på boendet anser är väldigt akut, som till exempel andnöd. Den processen gör att det kan ta lång tid innan patienten får rätt hjälp.

- Det här gör att människor hamnar mellan stolarna. Medan de här kvarnarna mal ligger min pappa och har ont, säger Kenneth Elfving.

Anna Reynberg Sjölund som är avdelningschef för särskilt boende i Örnsköldsvik kan inte kommentera det enskilda fallet med Kenneths pappa. Det är under utredning. Men hon kommenterar den långa processen som ofta blir innan en person skickas in på sjukhuset:

- Om vi skulle skicka in alla som vill skulle inte akuten ha något annat att göra. Vi har sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar här för att de ska kunna ge vård på boendet, säger Anna Reynberg Sjölund.

Det måste innebära att människor kan ligga och lida i onödan?

- Tanken är inte att de ska ligga och lida. Kan de ligga på sin egen säng och få smärtlindring så är det likvärdigt med att ligga på en brits på akuten. Men ser man att smärtlindringen inte hjälper då blir det ett akut fall, säger Anna Reynberg Sjölund.

Kenneth Elfving förstår att man inte kan skicka in alla som vill på sjukhus men ber man om det, som hans pappa gjorde, så borde man få den hjälpen:

- Om han ligger och är dödssjuk och det är andra människor som ska bestämma om han ska få vård. Det är skamligt samhälle vi lever i, säger Kenneth Elfving.

Han har också anmält händelsen till Socialstyrelsen, som tagit över hanteringen av patientklagomål från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".