Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Kommunens nya avgift kan strida mot lagen

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 06.00
Eva Gidlund: ”Det här drabbar människor som har svårt att hävda sin rätt”
(1:38 min)
Örnsköldsviks kommun tar från och med årsskiftet ut en avgift för ärenden som livsmedelsinköp, post- och bankärenden och liknande från alla som har hemtjänst. Det kan enligt Socialstyrelsen strida mot socialtjänstlagen. Foto: Emelie Andersson

Örnsköldsviks kommuns beslut att ta ut extra avgifter när hemtjänsten utför ärenden åt dem som har beviljats hemtjänst kan strida mot socialtjänstlagen. Samtidigt har kommunen höjt avgiften för flera insatser.

Ökade kostnader för boende, mat och hemtjänst drabbar Eva Gidlunds mamma hårt.

- Hennes avgifter blir 7 825 kronor per månad, vilket är en höjning med 628 kronor. Det innebär att hon bara får några hundralappar kvar allt leva på, säger Eva Gidlund.

Att det blir en sådan chockhöjning beror på att kommunen inte har höjt taxorna de senaste åtta åren och man ligger mellan 2-3 miljoner minus. För att hämta igen det höjer man alltså avgifterna samtidigt som man lyfter ur vissa avgifter från den så kallade maxtaxan och lägger en kostnad på sidan om.

Maxtaxan för hemtjänst är 1 712 kronor, vilket innebär att ingen ska betala mer än så för att få hemtjänst. Enligt socialtjänstlagen ska samtliga insatser av vård-, omsorgs- och servicekaraktär rymmas inom den summan. Men i Örnsköldsvik har man nu infört en ny taxa för bland annat omkostnad vid ärenden som livsmedelsinköp, post- och bankärenden och liknande. Enligt Marita Minell som jobbar på Socialstyrelsen kan det strida mot socialtjänstlagen. 

-Maxtaxan ska täcka alla insatser. Regeringen har inte tänkt att man ska bryta loss vissa insatser och låta maxtaxan bara gälla vissa delar, säger hon.

I Örnsköldsvik bryter man loss vissa delar men enligt Henrik Eriksson, som jobbat med utredningen av de nya avgifterna, är det inte själva insatsen man tar betalt för utan resekostnaderna.

- Det är endast en transportavgift, alltså en personlig kostnad. Du och jag har också en personlig kostnad för att åka och handla, säger han.

Den som är missnöjd med sin avgift kan överklaga detta till förvaltningsdomstolen. Men Eva Gidlund är rädd att det är få äldre som verkligen överklagar om de inte är nöjda.

- Det är människor som inte alltid kan hävda sin rätt som råkar ut för detta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".