Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kramfors

"Det har varit nån riktigt körig kväll"

Publicerat fredag 4 mars 2011 kl 13.55
Lennart Fahlén: Bevärligt om alla behöver hjälp samtidigt
(1:30 min)
1 av 2
Foto Ulla Öhman
2 av 2
Bråttom, bråttom när ambulansen rycker ut. I Kramfors ska man dessutom sköta distrikssköterskornas jobb på jourtid samt sjuksköterskornas jobb på äldreboenden under kvällar, nätter och helger. Foto Ulla Öhman

Nu har den nya ambulansorganisationen i Kramfors, där ambulanspersonalen även ska sköta distrikssköterskornas jobb, varit i gång i drygt en vecka.
– Det har gått bra men också varit någon riktigt körig kväll, säger ambulanssjuksköterska.

Numera är ambulanspersonalens jobb i Kramfors tredelat.

Utvärdering
Förutom de vanliga ambulansutryckningarna så ska ambulanspersonalen också sköta sjuksköterskornas jobb på äldreboenden under jourtid och nu, sedan förra tisdagen, även distrikssköterskornas arbete på kvällar, nätter och helger.

Än är det alldeles för tidigt att säga hur det här kommer att fungera, säger ambulanssjuksköterskan Lennart Fahlen. Om några veckor ska det göras en första utvärdering.

Vårda döende
Bland de nya arbetsuppgifterna från primärvården, dvs distriktssköterskorna,  finns den palliativa vården av människor i livets slutskede som vårdas hemma tills de dör.

– Det är väldigt känsliga arbetsuppgifter. Vi har ordnat  så att vi är två sjuksköterskor i ambulansen på sådana uppdrag så att en kan vara kvar och fortsätta jobba om den andra måste svara på ett larm.

Ullångersambulansen räddade kvällen
Under veckan som gått har det varit någon riktigt körig kväll då man även fick be om assistans från Sollefteåambulansen. Men det har också varit lugnare perioder och i stora drag har det gått bra, tycker Lennart Fahlen.

– Vi har ju flyttat Ullångersambulansen till Kramfors nu under inkörningsperioden. Det var räddningen den kvällen när det var riktigt körigt.

Svårt om alla delar behöver hjälp samtidigt
Lennart Fahlén har själv hunnit jobba ett nattskift sedan den nya organisationen infördes:

- Jag fick väldigt mycket att göra den natten med den kommunala biten, den på äldreboenden, men på ambulanssidan var det relativt lugnt så det gick bra. Hade det blivit mycket att göra på alla områden så hade det varit svårt att hinna med.

Utreder dödsfall
Den nya oganisationen av jourvården i Kramfors har varit mycket omdiskuterad.

Socialstyrelsen utreder just nu ett dödsfall på ett äldreboende i Bollstabruk där men äldre man avled medan ambulansen tvingades lämna boendet pga ett akut larm.

Läs och lyssna på fler nyheter som vi sänt om ambulanssituationen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".