Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Avgångsvederlag för kyrkoherdar

Publicerat lördag 12 mars 2011 kl 05.00
"I några fall har det varit nödvändigt"
(1:27 min)
Stiftsjuristen Marie-Louise Olsson Rautalinko tror att höga avgångsvederlag retar församlingsbor och andra anställda men säger att det ibland är nödvändigt för att kunna bli av med en kyrkoherde som inte kan fungera ihop med kyrkorådet. Foto Ulla Öhman

Det är inte bara landstinget som köper ut chefer med höga pensioner och avgångsvederlag.
Svenska Kyrkan har i Västernorrland köpt ut minst tre kyrkoherdar de senaste åren för miljonbelopp.

På nationell nivå i svenska kyrkan har det under de två senaste åren köpts ut personal med pensioner och avgångsvederlag för 36 miljoner kronor. Det visar siffror som Kyrkans tidning presenterar.

Njurunda och Skön
Vid en kontroll med Härnösands stift visar det sig att det finns minst tre fall under 2000-talet,  tre kyrkoherdar i Västernorrland som köpts ut med rejäla avgångsvederlag.

Två av fallen är direkta utköp. Det handlar om kyrkoherdarna i Njurunda och Sköns församlingar som köptes ut för några år sedan:

– Kyrkorådet som arbetsgivare och kyrkoherden har helt enkelt inte kommit överens. Därför har kyrkorådet beslutat att köpa ut sin kyrkoherde, säger stiftsjurist Marie-Louise Olsson Rautalinko.

Får behålla lönen i 36 månader
Exakt vad det har kostat per fall att bli av med kyrkoherdarna kan hon inte säga, men det handlar om att man betalat ut månadslönen i upp till 36 månader, en kostnad på mellan två och tre miljoner.
– Det är den summa som kunde ha blivit om fallet hade gått till arbetsdomstolen.

Det fanns ju ingen saklig grund att avskeda kyrkoherdarna, men det gick inte heller att fortsätta ha dem kvar.
– I ett fall, i Ramsele, är det fråga om en fullmaktsanställning där man har rätt till full lön fram till pensioneringen. Där gick vi in och betalade lönen från stiftet för vi anser inte att församlingar ska behöva betala.

Pengarna tas från verksamheten
Pengarna kommer från den vanliga kyrkoavgiften som alla medlemmar betalar och Marie-Louise Olosson Rautalinko tror att det stör många:
– Jag tror att både församlingsbor och andra anställda reagerar men i några fall har det nog varit nödvändigt. Man kan inte ha kvar en kyrkoherde om man inte kommer överens med sin arbetsgivare.

Inga avtalade fallskärmar
Några guldkantade fallskärmsavtal alá landstinget finns däremot inte i Härnösands stift, menar  Marie-Louise Olsson Rautalinko.
– Nej, det förekommer inte alls några fallskärmar som avtalas i förväg. Det är bara sådant som kan hända efteråt om nån ska skiljas från sin tjänst som kan kosta pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".