Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kramfors

Besparingar inom skolan

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 16.06
Så här föreslås skolan spara i Kramfors
(3:19 min)
-- Vi kan inte minska lärartätheten i grundskolan, säger BKU-nämndens ordförande Gudrun Sjödin (S). Däremot utesluter hon inte att någon skola måste läggas ner. Foto Ulla Öhman

Två gymnasieprogram bort och färre personal inom förskolan. Det är två förslag till hur BKU-nämnden i Kramfors ska spara 8,1 miljoner. Och hotet om skolnedläggningar lever kvar.

Nu finns det förlag på hur man ska spara en större del  av de 8,1 miljoner som BKU- nämnden (Barn-, kultur- och utbildningsnämnden) i Kramfors måste spara in i nästa års budget.

Media och HIL läggs ner
Bland annat föreslås gymnasiet spara genom att ta bort två program, det är media- och HIL-programmet  (Hälsa-, Idrott- och Ledarskap) som läggs ner och en del av det innehållet ska man istället kunna få genom andra program.


Det här ska man spara tre miljoner på i minskning av bl a skolskjutsar, inackorderingstillägg, lärarlöner och undervisningsmaterial.

Förskolorna spar
Förskolorna ska spara nästan två miljoner genom en miskning i personalantalet. Och det går att göra utan att minska personaltätheten eftersom barnantalet också minskar.

Kulturskolan ska spara 100 000. En barack ska tas bort vilket spar 107 000.

Allt det här är förslag som BKU-nämndens arbetsutskott nu föreslår att BKU-nämnden ska besluta om.

Vill inte ta bort vuxna i skolan
Men det  återstår ytterligare 3,5 miljon att spara. Enligt förvaltningen kan man göra det genom att minska lärartätheten i grundskolan från 7 lärare per 100 barn till 6,5.

Men där sa politikerna nej utan tänker istället gå till Kommunfullmäktige och be om 3, 5 extra. Det gör man vid budgethearingen i slutet av mars.

– Vi har krav om vilka mål eleverna ska uppnå och då kan vi inte minska antalet lärare och vuxna i skolan utan behöver snarare fler, säger Gudrun Sjödin (S) som är ordförande i BKU-nämnden.

Skolor kan komma att läggas ner
Men risken för skolnedläggningar finns kvar.

– Vi har gett förvaltningen i uppdrag att utreda vår framtida organisation. I april ska de komma med förslag, säger Gudrun Sjödin.

För höga lokalkostnader
– Idag kan ingen lova att alla skolor kommer att finnas kvar. Vi får se vad utredningen kommer fram till och sedan ska det diskuteras i partigrupperna.

– Det vi vet idag är att vi har lokalkostnader som är alldeles för höga pga att vi har allt färre elever. Och antalet födda barn minskar överallt i kommunen, även i centrala Kramfors.

Publicerat igår:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".