Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Livsstilsenheten avvecklas

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 09.16
Peter Hollbrink, verksamhetschef: ”Livsstilsenheten kommer inte finnas kvar”
(1:58 min)
Förebyggande hälsoarbete sker numera enbart ute på vårdcentralerna. Foto: Henrik Montgomery

Landstingets livsstilsenhet kommer inte finnas kvar i framtiden. På senare tid har flera medarbetare valt att sluta sin anställning på enheten, och tjänsterna tillsätts inte. Förebyggande hälsoarbete läggs istället på varje enskild vårdcentral.

Livsstilsenheten är den enhet i Västernorrland som har jobbat förebyggande med hälsovård. De har tagit emot patienter med och utan remiss med den gemensamma nämnaren att alla har varit redo att göra en förändring i sitt liv; till exempel att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar genom att börja träna mer och äta bättre. Men nu håller enheten på att försvinna i takt med medarbetarna som säger upp sig.

– Det kändes som att livsstilsenheten gick en osäker tid till mötes, som att den inte fanns på Landstingets karta över hur man ska jobba med folkhälsoarbete, säger Lena Claesson, som arbetade som sjuksköterska på enheten, om varför hon valde att sluta.

Och Lena Claessons tjänst har ännu inte tillsatts. Faktum är att Landstinget inte lägger resurser på att få Livsstilsenheten på fötter igen. Enligt Peter Hollbrink, verksamhetschef på enheten, beror det på vårdvalet som infördes 2010. Sedan dess har det varit upp till varje enskild vårdcentral, privat- som landstingsstyrd, att själva bestämma hur de vill utföra sitt uppdrag - om man vill utföra det själv eller köpa in en tjänst. Gällande förebyggande hälsoarbete har det hittills inte varit stor efterfrågan på att köpa in tjänster från Livsstilsenheten.

– Vi är ju en leverantör av tjänster som lever på en marknad där köparen bestämmer. Och i och med att man inte köper tjänster av oss i framtiden så innebär det att behovet inte finns, säger Peter Hollbrink.

Primärvårdsdirektör Lennart Moberg instämmer i resonemanget. Han menar att enheten fyllde en funktion innan vårdvalet, men att man nu ser över hur och var vissa delar av arbetsuppgifterna som Livsstilsenheten utförde ska finnas i framtiden.

– Uppdragen kommer att utföras men på annat sätt, säger han.

Men har varje enskild vårdcentral tid och resurser att arbeta förebyggande?

– Många av de uppgifter som Livsstilsenheten har gjort gör man redan idag ute på vårdcentralerna, säger Lennart Moberg.

Maxime Jonsson
maxime.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".