Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Svårt för utländska läkare att få svenskt läkarlegitimation

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 14.56
Milagros Hernandez "systemet är diskriminerande för utomeuropeiska läkare"
(1:20 min)
Milagros Hernandez är ögonkirurg från Venezuela. Foto: Tamara Fenjan.

Det är slöseri med kompetens när utländska läkare står utanför arbetsmarknaden eftersom det råder en stor läkarbrist, det säger Lena Ekelius på läkarförbundet.

Milagros Hernandez, ögonkirurg från Venezuela med flerårig erfarenhet har påbörjat processen för att bli legitimerad i Sverige, men det är en lång och komplicerad process.

- Det har varit jättesvårt för mig, jag förstår självklart att jag måste lära mig språket, det förstår jag. Men det har inte gått på bästa sätt, för i min SFI klass går många olika typer av personer, många som har andra mål än vad jag har, säger Milagros.

Reglerna för att få Svenskt läkarlegitimation skiljer sig markant om man kommer från inom eller utom EU:s gränser. En läkare som kommer från till exempel Polen har nästan inga krav alls på sig utan gör en ansökan hos Socialstyrelsen och kan i princip arbeta utan att kunna språket. Fast läkare som kommer från utomeuropeiska länder ställer man en rad höga krav på som ofta resulterar i att läkaren står utanför arbetsmarknaden flera år.

Milagros har bott i Sverige 1år och 4 månader, och fast hon läser svenska B på SFI så önskar hon att hon fått gå en mer yrkesinriktad språkkurs för att snabbt kunna fortsätta arbeta inom sitt yrke och inte tappa kompetensen.

Lena Ekelius ledamot i läkarförbundets styrelse menar att dessa regler inte är praktiska.

- Det är ju givetvis inte bra, man kan ju ifrågasätta om det är någon skillnad på de här individerna, säger Lena Ekelius.

Milagros Hernandez är ögonspecialist och kirurg i sitt hemland Venezuela, men här i Sverige kan hon inte arbeta med sitt yrke på grund av EU- och Socialstyrelsens strikta regler. Milagros tycker att det här systemet är diskriminerande för utomeuropeiska läkare.

- Ja jag känner att systemet är diskriminerande, säger Milagros.

Samtidigt vill man på ögonkliniken i Sundsvall gärna ta emot utländska läkare. Per Bergman är verksamhetschef på ögonkliniken i Sundsvall.

- Vi är jätteintresserade av att få dem till oss. Det är synd att vi har en massa utbildade läkare i Svreige som vi inte nyttjar, säger Per Bergman.

Till slut tog Milagros på eget initiativ kontakt med ögonkliniken för att kunna vistas i en miljö där hon kan lära sig den svenskan hon behöver, för svenskan hon lär sig på SFI är inte tillräckligt yrkesanpassad.

Genom arbetsförmedlingen lyckades hon få en praktik på deltid på ögonkliniken och tjänar nu 1000kr i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".