Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Rysk roulette om sjukskrivningarna

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 16.17
Gertie Gladnikoff: Det är skandalöst
(1:20 min)
1 av 2
För ett och ett halvt år sedan anmälde HSO alla Sveriges 50 000 läkare till Socialstyrelsen för att inte kunna skriva korrekta intyg till försäkringskassan när människor skulle sjukskrivas. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Thord Carlsson och Gertie Gladnikoff idag. Nu har de fått svar från Socialstyrelsen men tycker det blev "Goddag Yxskaft". Foto Ulla Öhman

Forfarande är bara hälften av läkarintygen som skickas till Försäkringskassan ifyllda på ett korrekt sätt. Och fast det är en stor förbättrning från förra året då bara 25 procent var riktigt ifyllda så är det ändå helt oacceptabelt, säger HSO, handikapprörelsens samorganisation.

– Det är som rysk roulette. Om man är sjuk och blir sjukskriven av sin läkare så har man fifty fifty chans att få en rättvis bedöming hos Försäkringskassan.

Det säger Gertie Gladnikoff från Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt och HSO, Handikapprörelsens samarbetsorgan i Västernorrland.

Det är bra att det har blivit bättre men det är fortfarande helt oacceptabelt.

– Vi menar att det är ett systemfel.  Läkarna är duktiga på att skriva sjukintyg men de har inte fått lära sig att skriva intyg om arbetsförmåga vilket är vad Försäkringskassan kräver, säger Thord Carlsson, ordförande för HSO Västernorrland.

För ett och ett halvt år sedan anmälde HSO i Västernorrland samtliga Sveriges ungefär 50 000 läkare till Socialstyrelsen för de felaktigt skrivna intygen.

Nu har Socialstyrelsen äntligen svarat men det blev ett Goddag Yxskaft-svar tycker HSO:

-- Socialstyrelsen hänvisar till att de har kompletterat beslutsstödet som läkarna ska använda sig av men det är en helt annan sak. Det vi efterlyser är att läkarna ska lära sig skriva medicinska underlag på det sätt som Försäkringskassan behöver med angivande av den sjukas arbetsförmåga. Det är en helt annan fråga.

Det senaste året har läkarna i alla fall blivit duktigare på att skriva intyg. Nu är hälften av intygen till Försäkringskassan ifyllda på ett korrekt sätt, enligt SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

– Det är skandalöst att det forfarande skrivs så många felaktiga intyg. Och Försäkringskassan begär inte in kompletteringar utan avslår automatiskt ansökan. Sjuka människor får ingen chans, de har gjorts rättslösa!

– De blir av detta psykist svaga. En del har begått självmord, säger Thord Carlsson

– Regeringen eller Socialstyrelsen borde tala om och göra en checklista för hur intygen ska utformas.

--Hela systemet är orättfärdigt. Vi tycker att doktorns ord ska gälla vid en sjukskrivning, inte Försäkringskassans, säger Thord Carlsson.

Nu måste landstinget som arbetsgivare ta tag i problemet med de felaktigt ifyllda intygen.

– Det måste vara arbetsgivarens ansvar att se till att läkarna klarar av att göra sitt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".