Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Läkaren som köpte en egen strålningmätare

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 14.06
Tomas Löthman om Tjernobyl
(4:59 min)
Tomas Löthman. Foto: Stig Edfast.

När nedfallet från Tjernobylolyckan nådde Västernorrland för snart 25 år sedan var kunskapen om vad det betydde liten. I länet fanns ingen beredskap hos myndigheterna för en sådan här händelse.

Läkaren och skribenten Thomas Löthman, som vid den tiden bodde i Sulå några mil väster om Sundsvall, engagerade sig tidigt i frågan. Han skaffade sig bland annat en egen apparat för att mäta strålning: en geigermätare.

I brist på information från myndigheterna läste Thomas Löthman mängder av litteratur om strålning och risker. Han valde att skaffa sig en Geigermätare just för att det tog sådan tid att få trovärdiga fakta om vilka mängder strålning det handlade om, eller om det var farligt.

Myndigheterna använde sig tidigt av uttrycket ”försumbar risk” när det gällde strålningens farlighet. Allt för tidigt, tycker Thomas Löthman än idag.

– Det slog mig att det var svårt att få uppgifter om strålningen var farlig och vilka nivåer det rörde sig om. Det gick dag på dag och även veckor och det kom inga besked. Däremot sades det fort att det var försumbara mängder utan att man egentligen redovisat några fakta, säger Thomas Löthman.

När han gick runt och mätte upptäckte han att resultatet varierade mycket beroende på var han mätte. Värst var det under stuprör, där mycket av regnvattnet runnit ned och där alltså halterna av radioaktivitet var mycket större än i övrig.

– Då tjöt det av mätaren, det tjöt verkligen, säger Thomas Löthman och härmar ljudet med ett högt gällt ”i”.

Om du skulle skriva ett debattinlägg idag om kärnkraften, vad skulle du fokusera på då?

– Ja, kärnkraftteknologin beroende av ständig vattentillförsel på det här sättet är för farlig att användas, det är inte en acceptabel teknologi. Om man säger sig förstå hur en säkrare teknologi skulle se ut, hur kan man då köra så här föråldrade reaktorer med sådana jätterisker i jordbävningsområden, det är obegripligt, säger Thomas Löthman.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".