Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Motståndsrörelse vill stoppa kärnkraftverk

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 12.00
Motståndsrörelsen: ”Vi slåss så länge vi måste”
(1:29 min)
1 av 2
Helena Majala och Vuokko Moisala från motståndsrörelsen Pro Hanhikivi visar platsen där kärnkraftverket kan komma att byggas vid finska kusten i närheten av svenska kusten. Foto: Anna Ahlström
2 av 2
Motståndsrörelsen Pro Hanhikivi känner en oro för hur det hårda isläget längs kusten kan förstöra kylningen till reaktorn. Foto: Anna Ahlström

En motståndsrörelse har vuxit fram som en motpart till det finska bolag som vill bygga ett kärnkraftverk drygt 30 mil från norra Ångermanland i kommunen Pyhäjoki i norra Finland. Motståndsrörelsen gör nu allt för att stoppa bygget av verket.

- Vi slåss så länge vi måste, säger Helena Majala som är en av de drivande bakom motståndsrörelsen Pro Hanhikivi. Hanhikivi är udden där Fennovoima kan komma att bygga kärnkraftverket.

Nu senast har Pro Hanhikivi överklagat en landskapsplan till Högsta förvaltningsdomstolen i Finland och hoppas att det i första hand kan försena bygga så pass mycket att det till sist visar sig bli för dyrt att bygga verket:

- Ju längre tiden går desto dyrare blir det att bygga, säger Helena Majala.

Bakgrunden till överklagan är att Pro Hanhikivi anser att ägarna av marken runt det planerade kärnkraftverket inte har fått tycka till och att området är ett viktigt område för fåglar som häckar, vilket man inte tagit hänsyn till i landskapsplanen enligt motståndsrörelsen. Men Fennovoima som planerar för det nya kärnkraftverket känner ingen oro, utan säger att om det visar sig att landskapsplanen inte är korrekt då kommer den att göras om. Det kommer inte att stoppa bygget. Oron för vad ett nytt kärnkraftverk kan innebära och vilka risker det finns tillbakavisar man också.

- Fennovoima ska bygga ett modernt kärnkraftverk som kommer att bli säkert, säger Heli Haikola som jobbar på Fennovoimas lokalkontor i Pyhäjoki.

Det kommer enligt Fennovima bli ett av de säkraste kärnkraftverken som byggts. Man ska använda modernt skyddshölje som innebär att all radioaktivitet kommer att stanna inne i anläggningen vid en eventuell olycka.

- Vi garanterar säkerheten för alla, säger Heli Haikola.

Hur säkerhetssystem och kontakten med Sverige kommer att se ut befinner sig än så länge bara i ett planeringsstadium.

- Vi har inte kärnkraftverket än och planerar kring detta, säger Heli Haikola.

Den största oron som Helena Majala och Voukko Moisola från motståndsrörelsen känner över det planerade kärnkraftverket är hur man ska kunna säkra kylningen. Kylningen på ett kärnkraftverk är en av de viktigaste funktionerna.

- På vintrarna kan det bli stor packisbildning som bildar sammanhängande, flytande täcken av tjock is på havsytan, berättar Voukko Moisala.

Kylvattnet till anläggningen är tänkt att ledas via en vattentunnel. Packisbildning kan innebära att det blir en hård belastning på ledningen. Men enligt Fennovoima har man utrett detta och genom att gräva ner tunneln ska den kunna användas även vid hårt isläge för att ta in kylvatten.

En stor och besvärlig fråga som kvarstår för bolaget Fennovoima är var avfallet ska slutförvaras. Detta oroar också Helena Majala.

- Att man inte vet var man ska göra av avfallet känns som en stor risk fast ingen verkar bry sig om detta heller, säger hon.

Fennovoima fick förra sommaren grönt ljus för att bygga ett kärnkraftverk och därefter har bolaget sex år på sig att finna lösningen för och fatta beslut om slutförvaringen.

Bygget av det kommande kärnkraftverket planeras att påbörjas 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".