Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kramfors

"Det blir så tyst om skolan försvinner"

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 04.00
Helen Näsholm: Jag tror på små skolor
(1:41 min)
Det är tråkigt för byn om skolan stänger och jobbigt för eleverna som måste börja åka buss till Skog. Men det finns fördelar också med att gå i en större skola, tycker de här eleverna från årskurs fem och sex på Lugnviksskolan, Foto Ulla Öhman

– Jag tycker inte det är roligt för det blir så tyst här. Och det är jobbigt för barnen som måste börja åka buss till skolan. Det tycker eleverna på nedläggningshotade Lugnviksskolan, en av totalt sju skolor som hotas av nedläggning.

Fast det är inte förrän sent i höst, troligen i november, som det slutgiltiga beslutet ska fattas om skolnedläggningarna i Kramfors.

Nu på onsdag ska hela BKU-nämnden (Barn-, Kultur- och Utvecklingsnämnden) få information om förslaget från skolchef Gunilla Nilsson Suitti.

Höga Kusten drabbas hårdast om förslaget skulle bli verklighet. Barnantalet minskar och det finns många ganska små skolor i kommunen trots att det inte är så många år sedan det senaste stålbadet inom skolområdet.

Den här gången är det sju skolor som pekas ut för nedläggning.

Alla låg- och mellanstadieskolor bör läggas ner  i Höga Kusten, dvs Docksta, Ullånger, Nordingrå, Lugnvik och Torrom. Alla eleverna skulle istället flyttas till en ny skola;  Högakustenskolan i Skog.

Däremot skulle högstadiet i Skog läggas ner, liksom högstadiet i Ytterlännnäs.  Alla högstadieelever flyttas till Gudmundråskolan i Kramfors.

Avsikten är att höja kvaliten genom att satsa på personal istället för lokaler.

På onsdag den 11:e maj ska förslaget presenteras för hela Skolnämnden, hittills är det bara arbetsutskottet som har sett det.
Sedan ska partigrupperna sätta sig och diskutera och ta ställning.

Gudrun Sjödin (S) som är skolnämndens ordförande säger att skolförvaltningen under hösten ska åka ut och informera berörda föräldrar.

– Det är inte förrän då som föräldrarna kan påverka beslutet, menar hon.

I november ska nämnden sedan fatta det  slutgiltiga beslutet om vilka skolor som ska läggas ner.

I Lugnvik, en av de nedläggningshotade skolorna, vill lärarna i personalrummet inte låta sig intervjuas. Men samtidigt som de tycker det är tråkigt med en nedläggning så verkar de tycka att det är något som är svårt att förhindra.

Idag har Lugnviksskolan cirka 55 elever men det kommer att minska kraftigt de kommande åren.

– Hur liten kan en skola bli ?frågar sig en av lärarna.

Och elever på skolgården säger ungefär likadant:

– Det behövs en skola i byn, säger Sofia Jonasson och Maja Eriksson som går i femman.
– Det blir ju tomt här om skolan läggs ner, säger Åsa och Cassandra.

– Det är inte roligt för det är så tyst om skolan försvinner, säger Emilia Nerg-Nordlander och hennes kompisar. Hon tänker på sin lillasyster som isåfall måste börja åka buss till skolan. Men hon ser fördelar med en större skola också:
– Man lär sig mer i en större skola och får fler vänner.

Monica Bruman är moderat i BKU-nämnden. Hon säger att många föräldrar har hört av sig redan.

– De är väldigt oroliga i Nordingrå.  De eleverna skulle få långt till skolan om förslaget blir verklighet.

Monica Bruman tycker att det är ett välarbetat förslag som förvaltningschefen har lämnat. Men hon tror inte att heslutet kommer att bli helt enligt förslaget utan att det kommer att filas på och bli förändringar, menar hon. Själv tänker hon åka runt och träffa föräldrar och skolpersonal och diskutera innan  hon tar ställning.

Jon Björkman (V) är vice ordförande i BKU-nämnden. Han har heller inte hunnit diskutera med sina partikamrater än.

Men han har också redan fått reaktioner:

– De undrar varför vi måste ta i så hårt och lägga ner så många skolor på en gång.

– Det känns som ett rejält tag och det är ju en kontroversiell tanke att bara ha en enda skola i Höga Kusten. Men samtidigt litar jag på siffrorna som förvaltningen har tagit fram.

– Jag förstår att folk är oroliga men som förälder bör man också vara oroliga över de dåliga resultat som vi faktiskt gör inom skolan i Kramfors. Vi lägger in mycket resurser men vi får faktiskt inte ut så mycket resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".