Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Kroghärvan växer

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 14.33
Åklagare Katarina Becker: "Vi anger inte beloppen som förskingrats i åtalet"
(1:29 min)

Åtalet växer mot krogägarna i Västernorrland och Jämtland som började utredas förra våren. Nu är det totalt 18 personer som åtalas för grova bokföringsbrott vid Sundsvalls tingsrätt idag - tre fler än tidigare.

Det nya åtalet är en korrigering efter att rättegången mot krögarna avbröts av åklagaren i fjol efter att det visat sig att  fusket med kassaregistren inte kunde bevisas. Att det kunde finnas naturliga förklaringar att kvitton raderats ur krögarnas kassasystem. Till exempel att sällskap på krogen bytt bord eller slagit sig ihop på notan med annat sällskap. 

När korrigeringen av åtalet lämnades in vid Sundsvalls tingsrätt idag är åtalspunkterna detsamma, men de misstänkta summorna som krögarna ska ha förskingrat har strukits.

– Vi har gjort så för att det inte går med exakthet ange hur stora intäkter som har raderats i respektive kassaregister. Även om vi fortfarande har en uppfattning om vilka belopp det rör sig om vid respektive restaurang så vill vi inte ange beloppen i åtalet, säger åklagare Katarina Becker.

Men hon tror inte att de opreciserade beloppen kommer innebära en nackdel för tingsrätten.

– Tingsrätten kommer vid förhandlingen få ta del av vår bedömning om vilka belopp det rör sig om och hur man ska beräkna de beloppen, säger Katarina Becker.

Åklagare Katarina Becker hävdar då som nu att krögarna medvetet raderat kvitton i kassasystemet för att på så sätt undanhålla skatt. Vid åtalet ifjol var det sammanlagda förskingrade värdet över 10 miljoner kronor.

Det korrigerade åtalet mot krögarna och kassaregisterföretaget talar för de misstänktas fördel, det säger Andreas Victor som är advokat och företräder en av de misstänkta krögarna i Sundsvall.

– Den nya utredningen visar klart och tydligt att man tog för lite hänsyn till det som talade till de misstänktas fördel, nämligen naturliga förklaring till luckor i löpnummerserien i kassaregistren, säger han.

Mycket i det nya åtalet är sig likt, men ytterligare tre krögare är nu misstänkta för grova bokföringsbrott. De flesta av de misstänkta krogarna finns i Sundsvall men även krogar i Östersund, Sollefteå och Härnösand är misstänkta för brott.

Även tre personer i ett kassaregisterföretag är misstänkta för medhjälp till grova bokföringsbrott. De ska enligt åtalet ha instruerat krögarna samt installerat en dataprogram som ska ha gjort bokföringsbrottet möjligt.

I september väntas rättegång.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".