Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Gemensam lektion för Härnösand och Rumänien

Publicerat fredag 6 maj 2011 kl 04.00
Eleverna: De är ungefär likadana som vi
(1:22 min)
1 av 3
-- De ser ut precis som vi! Trettonåringarna på Landgrensskolan pratar med jämnåriga på en skola i Rumänien. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Fast ljudet är raspigt och bilden släpar efter så sitter eleverna spända och lyssnar när de rumänska eleverna presenterar sig. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Där är den rumänska klassen! De ser ut att sitta i en datasal, iallafall är det många datorer i bakgrunden. Foto Ulla Öhman

Sjuorna på Landgrensskolan i Härnösand läser inte bara om hur barn och ungdomar har det i andra länder. Istället träffar de varann nästan på riktigt när klassen har lektion via Skype tillsammans med klasser i Spanien, Rumänien och Turkiet.

Den här dagen ringde det in till lekton med en klass på en skola i Rumänien. Eleverna är jämngamla, i trettonårsåldern.

Efter att ha kopplat upp videokonferensen så de har både bild och ljud från varandras klassrum så presenterar de sig en och en för varann.

– Hello, my name is Andrew. I really enjoy playing the computergame.
– Hello, my name is Sara and I like hanging out with my friends.

Dagens träff är den första så att eleverna ska börja lära kännna varann. Om båda klasserna vill så kan man sedan fortsätta ha gemensamma lektioner då och då via Skype, kanske göra redovisningar i vissa ämnen för varann, säger klassens SO-lärare Olof Asplund.

Bilden och ljudet på den här videokonferensen är långt ifrån perfekta men ändå får man se ungefär hur klassrummet och eleverna ser ut:

– De verkar väldigt lika oss,  tyckte Landgrenseleverna, fast nån av killarna där hade slips, det har de inte i vår klass.

Och Olof Asplund tycker det är en av de viktigaste iaktagelserna; att vi faktiskt är ganska lika trots att vi finns i olika länder. Det är mer som förenar och är likt än det som skiljer.

Lektionerna ingår i EU:s firande av Comeniusveckan som avslutas med Europadagen den 9:e maj. Skolor i Europa har fått anmäla sig och sedan är det bara att ta kontakt och koppla upp sig med andra klasser i andra länder.

Att lära sig mer om andra länder och människor är en av målen med lektionerna. En annan att få prova på språket i en verklig situation. Och det är inte bara den Rumänska klassen som Landgrensskolans sjuor har lektioner med utan även klasser i Spanien, Turkiet och Italien bl a.

– Vi vill gärna fortsätta träffa dem. Det var kul, säger Nima Safaee på Landgrensskolan.

Och eleverna har redan fått fler frågor som de nu skulle vilja ha svar på:

– Jag vill veta hur de lever och hur det ser ut där de bor, säger Kajsa och Victoria.

– Jag vill veta vilken tid de slutar skolan på eftermiddagarna för jag undrar om de har lika långa dagar som vi, säger Mariana Nordin.

Robin Lundvall funderar på om det är fattigt i Rumänien och om skolorna har bra utrustning.

Nu är det dags att säga hej då till varann och det vinkas glatt från båda håll och den rumänska klassens lärare säger att de gärna vill fortsätta hålla kontakt och prata mera med eleverna i Härnösand. 

– Det är klart vi ska göra det, svarar Härnösandsklassens lärare Olof Asplund. Och när videokonferensen är över så tar han fram Europakartan och börjar prata om Rumänien med sina elever. Och nu är de riktigt intresserade av allting som handlar om Rumänien!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".