Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Växande inkomstgap mellan länsborna syns bland bostadsområdena

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 06.14
Professor: ”Vi har ett allt störe ekonomiskt avstånd”
(1:12 min)
Om hyresrätter, bostadsrätter och villor inte byggs inom samma områden kan det leda till boendesegregation i städer. Det menar professorn Roger Andersson. Foto: Anna Ahlström

Gapet mellan de fattiga och rika områdena i länet växer. Det visar statistik som Sveriges Radio tagit fram tillsammans med SCB, Statistiska Centralbyrån.

- Vi har ett allt större ekonomiskt avstånd i dag mellan de resurssvaga och de resursstarka. Det brukar kallas social polarisering, säger Roger Andersson som är professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet.

Att avståndet vuxit mellan rika och fattiga syns också mellan olika bostadsområden. De allra största inkomstskillnaderna hittar vi i Sundsvall. 1999 skilde det drygt 135 000 kronor mellan den högsta och lägsta medelårsinkomsten. Tio år senare skilde det nära nog dubbelt så mycket - närmare 269 000 kronor.  

I alla länets kommuner har gapet mellan områden med hög inkomst och låg inkomst vuxit de senaste tio åren. Ökade inkomstskillnader i samhället ger effekter också på bostadsmarknaden, säger Roger Andersson.

- Det resulterar i större segregation och vi får en starksortering av hushållen på bostadsmarknaden, säger han.

Det handlar om bostadsområdenas sammansättning. Om hyresrätter är byggda i ett område, bostadsrätter i ett annat område och villor i ett tredje, leder det till boendesegregation.

- Genomsnittsinkomsterna är högre i egna hem än i bostadsrätter som i sin tur har högre inkomster än hyresrätter. Är det dyrt att flytta in i ett hus måste man ha högre inkomster för att bära den kostnaden, säger Roger Andersson.

Men det finns saker att göra för att motverka segregering, som att bygg olika typer av bostäder i samma områden.

- Att bostadsområden får en sammansättning mellan hyresrätter, bostadsrätter och egna hem. Då får man en blandad sammansättning också av befolkningen, säger Roger Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".