Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Låga inkomster bland unga

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 06.00
Kramforsbo: ”Jag vill jobba och tjäna pengar”
(1:38 min)
I fyrtio procent av bostadsområdena i Kramfors har unga låga inkomster. Många unga är också arbetslösa, men när André Ågren inte hittade något arbete startade 20-åringen ett café i stället. Foto: Anna Ahlström

I vart fjärde av postnummerområden i länet har unga, som är mellan 20-29 år, låga medelinkomster som ligger under 12 500 kronor i månaden. Det visar statistik som Sveriges Radio tagit fram tillsammans med Statistiska Centralbyrån. Störst andel bostadsområden där det bor unga med låga inkomster finns i Härnösand och Kramfors.

- Jag har inget jobb och det finns ingenting här, säger Hussein, som bor i ett av områdena där medelinkomsten för unga är som lägst i Kramfors.

Han är 22 år och får sin inkomst via socialbidrag men vill få ett jobb i stället och kunna försörja sig själv.

- Jag vill jobba och tjäna pengar själv, säger han.

Just arbetslösheten bland unga i Kramfors kan vara en förklaring till de låga medelinkomsterna tror Jonne Norlin (S), ordförande i BAS-nämnden, där man har ansvar för bistånd, arbetsmarkand och social service.

- Problemet är att vi har färre människor som jobbar. Största bidragande orsak till att statistiken ser ut som den gör är att vi har många som har annan ersättning än lön och det drar ned medelinkomsterna, säger han.

Den lösning han ser för att höja medelinkomsten är att få fler i arbete.

- Vi har inlett ett traineeförsök, där unga ska få praktik och samtidigt få en utbildning kopplad till detta. Det kan till exempel vara att de får testa på att jobba inom vården och sedan känner att de vill vidareutbilda sig inom detta.

Hur ska detta kunna leda till jobb?

 - Vi har en stor generationsväxling på gång och då behöver vi kompetent personal. Unga som testar på ett arbete kanske inser att de vill arbete med ett visst jobb och då kan de vidareutbilda sig till detta, säger Jonne Norlin.

Inkomsterna för unga i länets kommuner skiljer sig stort. I exempelvis Örnsköldsvik är det fem procent av bostadsområdena som har medelinkomster som räknas som låga enligt SCB. Medan medelinkomsterna för unga i Härnösand är låga i sex av tio bostadsområden och i Kramfors i fyra av tio.  Få jobb och låg medelinkomst kan få unga att flytta, tror Kramforsbon André Ågren.

- Man vill inte bo kvar här om man inte får något jobb, säger han.

André Ågren är 20 år och fram till mars i år tillhörde han kategorin unga med låg inkomst. Han var arbetslös. Men i stället för att vänta på att få ett arbete skapade han sig sitt eget jobb. Han köpte ett café.

- Jag ville inte flytta och då var detta en bra lösning, säger André Ågren.

Medelinkomsterna bland unga

ÅNGE

Lägsta: 146 538 kronor

Högsta: 186 990 kronor

SUNDSVALL

Lägsta: 61 978 kronor

Högsta: 225 979 kronor

TIMRÅ

Lägsta: 95 570 kronor

Högsta: 177 901 kronor

HÄRNÖSAND

Lägsta: 101 203 kronor

Högsta:  168 924 kronor

KRAMFORS

Lägsta: 103 349 kronor

Högsta: 152 912 kronor

SOLLEFTEÅ          

Lägsta: 94 749 kronor

Högsta: 176 136 kronor

ÖRNSKÖLDSVIK

Lägsta: 109 905 kronor

Högsta: 206 359 kronor

Källa: SCB, inkomster från 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".