Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Härnösand

Murbergsskolan - ett år efter strejken

Publicerat söndag 8 maj 2011 kl 04.00
Eleverna: Det var strejken som gjorde skillnad
(1:31 min)
1 av 5
Nya hemkunskapssalen på Murbergsskolan. Foto Ulla Öhman
2 av 5
Fanny Libell, Erica Nordin och Maja Gagner går i nian på Murbergsskolan. Foto Ulla Öhman
3 av 5
Skåpen blev en viktig symbolfråga när högstadieeleverna skulle börja på Murbergsskolan. Från början fanns inga elevskåp här. Foto Ulla Öhman
4 av 5
De nya, ljusa och stora klassrummen på Murbergsskolan. I den här lektionssalen har högstadiet språkundervisning. Foto Ulla Öhman
5 av 5
- Det är ingen liten klick som klagar. Vi är alla eniga, sa de strejkande eleverna på Murbergsskolan i januari i fjol. Foto Ulla Öhman

I januari förra året strejkade högstadieelverna på Murbergsskolan i protest mot att de tvingades gå i vad eleverna kallade en "småbarnsskola". Nu drygt ett år senare är skolan ombygd och eleverna nöjda.

Murbergsskolan i Härnösand gjordes om till 5-9-skola när närliggande Franzenskolan lades ner. Men lokalerna gjordes inte genast om utan såg till en början ut precis som den låg- och mellanstadieskola den hade byggts som.

Det saknades elevskåp, nåt som eleverna tyckte var nödvändigt när man började på högstadiet. Det fanns heller ingen sal att ha hemkunskap i och toaletterna var små och byggda för mycket mindre barn.

Det fanns även annat som inte fungerade och Murbergsskolan fick mycket kritik när skolverket inspekterade.

I januari förra året satte sig högstadieeleverna i  strejk jympasalen och vägrade gå på lektioner tills skolledning och lärare lyssnade på dem. De tyckte att de hade försökt prata men att ingen hade lyssnat på dem.

Det var mycket upprörda känslor, berättar eleverna,  en del lärare tyckte att eleverna gjorde fel som strejkade och därmed missade  många lektioner.
– Vi var arga på lärarna och de var arga på oss, berättar eleverna efteråt.

Dagen efter gick eleverna tillbaks till lektionerna igen trots att flera av dem ville fortsätta strejka. Men strejken gav resultat, säger de nu efteråt:

– Det var efter strejken som lärarna började lyssna. De förstod att det var allvar och att det måste göras nånting. Det fungerade inte på Murbergsskolan som det gjorde på andra högstadieskolor, säger Fanny Libell, Erica Nordin och Maja Gagner som nu går i nian.

Och nu är Murbergsskolan ombygd och eleverna nöjda. Fanny, Erica och Maja visar runt.
Det som förr var jympasal och där Radio Västernorrland pratade med strejkande elever förra vintern är det nu två moderna klassrum med vikvägg emellan.

Här finns elevskåp för varje elev och en hemkunskapssal som ser
modern och fräsch ut. Just idag bakas kakor och bullar som eleverna säljer på en loppis i helgen.

Fanny, Erica och Maja är nöjda med skolan. Det enda som saknas är en egen jympasal; Nu måste eleverna gå ner till det som tidigare var Franzenskolans idrottshall. Det går bra nu på våren men det är jobbigt på vintern, säger tjejerna.

Och så känns det fortfarande inte riktigt som en högstadieskola eftersom det fortfarande finns ganska små barn här, säger en av tjejerna. Murbergsskolan har elever från årskurs fem till nio.

Karin Marklund-Edström är lärare i svenska och engelska på Murbergsskolan. Hon tycker att stämningen är otroligt mycket bättre nu än för ett och ett halvt år sedan.

– Vi tvingades hit mot vår vilja, många av både oss lärare och elever, när Franzénskolan stängdes. Men nu har det blivit riktigt bra.

Om det var bra eller dåligt att eleverna strejkade vill hon inte riktigt svara på men hon tycker att de borde ha kunnat få sina elevskåp och annat utan att gå ut i strejk. Det borde ha fixats på en gång.

Ulrika Sundgren har två barn på Murbergsskolans högstadium:

– Det har blivit ganska bra och fint i det här nya, uppfräschade och delvis nybyggda. Men det är ganska trångt, det finns inga klassrum över. Men nu fungerar det iallafall som en högstadieskola.

Men allt är inte fridfullt  för nu ökar oron för vad kommunens nya besparingar på skolområdet ska innebära:

– Jag är orolig. Det kan handla om 5-10 tjänster på den här skolan som försvinner. Löftet förra gången var ju att om man minskade på lokalerna så kunde man  behålla lärartätheten. Nu verkar det ju inte bli så iallafall så det är klart att man är besviken.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Tidigare publicerat:
Sittstrejk på Murbergsskolan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".