Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rikstrafiken sparar - flera turer i länet drabbas

Publicerat måndag 13 september 2004 kl 13.34

Neddragningar är att vänta i dom tåg- och busslinjer som betalas av Rikstrafiken.

Norrlandskustens busslinje och tåglinjen mellan Sundsvall och Östersund kommer att drababs av nedskärningar.

Turen mellan Sundsvall och Härnösand kommer att läggas ned.

Orsaken är att Rikstrafiken som sköter upphandlingen av interregional kollektivtrafik har fått i uppdrag att även sköta upphandlingen av flygtrafiken utan att få någon större budget.

Samma summa pengar ska alltså räcka till mer.

- Det är en medveten strategi från Regeringen, säger Staffan Widlert, generaldirektör på Rikstrafiken. Vi måste göra omprioriteringar och det är smärtsamt, visst... Men vi måste spara och det gör att det kommer att bli ett sämre utbud i hela landet.

För Västernorrlands del innebär det att tåglinjen mellan Härnösand och Sundsvall är nedläggningshotad.

I dag går det två turer på linjen, en på morgonen och en på kvällen. Den på morgonen kommer mest troligt att ersättas med buss, enligt Kristin Högberg som är VD för Länstrafiken i Västernorrland.

Också när det gäller bussarna som går längs hela Norrlandskusten väntas nedskärningar och där håller man på och undersöker vad man ska kunna dra in. Värdinnorna på helgerna kommer troligt att försvinna liksom en av turerna på lördagarna. Kanske kommer det bara gå en buss vid varje avgång så att om en buss blir full så blir det inte någon extrabuss som det fungerar idag.

- Vi funderar på om man måste ändra bokningen då, så att man alltid kan boka om man måste komma med en viss buss, säger Kristin Högberg.

Även tåglinjen mellan Östersund och Sundsvall kommer att drabbas. I hur stor utsträckning vet man inte ännu, men Staffan Widlert, generaldirektör på Rikstrafiken säger att han anser att länstrafikbolagen borde gå in med mera pengar där.

Kollektivtrafiken som beställs av Rikstrafiken kommer att minska med tio procent över hela landet och det kommer att märkas för trafikanterna, säger Staffan Widlert generaldirektör på Rikstrafiken.

Mest troligt kommer förändringarna från och med juni nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".