Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Hur ska landstinget lösa nya krisen?

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 04.00
Elisabet Strömqvist (S): Det krävs mod och enighet
(1:45 min)
1 av 2
Landstingsrådet Per Wahlberg (M) säger att det tar mer än 9-10 måndader att vända landstingsskutan och få bukt med de ekonomiska problemen. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Foto: Sofia Forell

En ny ekonomisk kris är i uppseglande inom landstinget.
– Vi har beslutat att jobbba enligt ett fempunktsprogram men jag är tveksam till om partierna i Vårdalliansen har det mod och den enighet som krävs för att lösa det här, säger socialdemokratiska oppositionsrådet Elisabet Strömqvist.

Det har blivit sämre under de tio månader som Vårdalliansen styrt landstinget, menar Elisabet Strömqvist (S), oppositionsråd.

– Det pekar åt helt fel håll. Ekonomin är sämre och köerna är längre nu.
Men hon får mothugg av landstingsrådet Per Wahlberg (M)

– Den som tror att man kan vända Landstinget Västernorrland och dess problem och oreda på nio eller tio månader, den tror väldigt fel, säger han.  Vi har hunnit med en hel del  men det tar betydligt längre tid att rätta till alla problem.

I år väntas underskottet för landstinget Västernorrland stanna på -52 miljoner enligt det delårsbokslut som nyligen presenterades. Nästa år ser det till och med kunna bli ett litet plusresultat.

Men sen blir det kärvare igen. Enligt ekonomidirektör finns det just nu kostnader på 456 miljoner, alltså närmare en halv miljard, som är ofinansierade i budgeten för den här planperioden som sträcker sig  fram till 2014. 

I de 456 miljonerna ingår också den vinst som politikerna bedömt är nödvändig, 150 miljoner, för att landstinget ska klara det som kallas god ekonomisk hushållning. I summan ingår även de 150 miljoner som ska finnas i en buffert för oförutsedda utgifter.

Redan igår satte sig ett extrainkallat finansutskott för att diskutera vad som ska göras och för att höra vilka åtgärder landstingsdirektören planerar.

Redan tidigare har landstingsledningen presenterat det så kallade Fempunktsprogrammet.

– Vi är eniga både Vårdalliansen och vi i oppositionen om att vi ska arbeta så här. Men jag är tveksam till om partierna i Vårdalliansen har det mod och den enighet som krävs för att genom föra det , säger Elisabet Strömqvist.

Fempunktsprogrammet (i förkortad form)

1. God ekonomisk hushållning

Landstinget har fortfarande en mycket ansträngd ekonomisk situation. Under 2011 och åren som följer behöver vi genomföra nödvändiga kostnadsreduceringar för att fram till 2014 uppnå lagstadgad god ekonomisk hushållning.

2. Sammanhållen ledning och styrning
Landstingets ledning och styrning fungerar inte på ett tillfredställande sätt. Ärendeberedningen behöver utvecklas och insatser måste vidtas för att kvalitetssäkra beslutsunderlag, inte minst vad gäller de ekonomiska effekter som följer av fattade beslut. Även uppföljningen av tjänstemanna-organisationens verkställighet av fattade beslut har påtagliga brister och måste förbättras.

3. God vård
Samordning och fördjupat samarbete mellan främst de tre sjukhusen men även mellan sjukhusen och primärvården är av avgörande betydelse för att upprätthålla en god vård inom länet.

4. Förbättrings‐ och utvecklingsarbete
Hälso- och sjukvården inom landstinget präglas av multiprofessionella verksamheter med betydande olikheter och skilda utvecklingsbehov inom de olika förvaltningarna. Ett systematiskt förbättrings- och utvecklingsarbete ska ges förnyad prioritet och det måste då utformas utifrån arbetsplatsnära behov och förutsättningar.

5. Information och kommunikation
En mobilisering kring en mera sammanhållen ledning och styrning fordrar vidare att verksamhetsgrenarna och förvaltningarna ges förutsättningar att se till helheten i landstingets verksamhet. Med utgångspunkt i landstingets ledning och styrning måste information och kommunikation ges ökat utrymme inom och mellan landstingets olika verksamhetsled.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".