Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sundsvall

Rektor anställde sin egen dotter

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 16.20
Daniel Fahlberg: ”Det kommer att ta lång tid innan jag litar på en chef igen”
(2:02 min)
Daniel Fahlberg ersattes av Roy Resares dotter. Foto: Imran Hafiz Muhammad

Rektorn för Lidens skola, Roy Resare, ersatte en anställd med sin egen dotter, nu har han blivit anmäld till diskrimineringsombudsmannen av den tidigare anställde Daniel Fahlberg.

Det var när en lärare blev långtidssjukskriven som Daniel Fahlberg togs in som som ersättare under våren. Han gick som timanställd eftersom han inte är behörig lärare. Men plötsligt blev han uppringd av sin chef Roy Resare som är rektor på skolan, han fick meddelandet att en annan behörig person skulle ersätta honom.

Daniel blev besviken när han senare fick reda på att den som Roy Resare tagit in i stället för honom, var Resares egna 20-åriga dotter, som nyss gått ut gymnasiet och inte hade någon behörig utbildning. När Daniel konfronterade Roy Resare med detta fick han en annan förklaring till varför han inte fick jobba längre.

– Han sa att det kommit in klagomål mot mig, men han ville inte säga vad det var, säger Daniel Fahlberg.

Slutligen fick Daniel i alla fall reda på att det kommit klagomål om att han skrikit åt barnen. Daniel erkänner att han ibland höjt rösten till barn som inte lyssnat, han kan förstå att det är fel men han säger att han inte fått någon som helst tillsägelse eller chans att förbättra sig.

Roy Resare säger att det inte stämmer, han säger att de pratat om det här. Han säger också att Daniel inte kunde räkna med att få fortsätta länge eftersom han gjort tydligt att när en behörig person blev tillgänglig så skulle denne tillsättas istället.

Roy Resare säger att hans egen dotter är mer lämplig då hon varit ungdomsledare inom idrott och då hon vikarierat på dagis. Han säger också att han tycker att Daniel är en bra kille och att han är barnkär, men att han har lite för svårt att kontrollera humöret.

Daniel Fahlberg däremot anser att han har mer erfarenhet än den 20-åriga dottern eftersom han är äldre och har arbetat längre.

Roy Resare säger att det inte är han enväldigt som beslutat att hans dotter skulle få jobbet istället.

– Det var i kommunikation med arbetslaget som de önskade att få henne, de ansåg att hon är mycket lämplig att ha hand om barn i sexårs åldern, säger han.

Förskolechefen ska ha skrivit på det formella pappret om anställning och det menar Roy Resare också visar att anställningen gått riktigt till.

– Jag kan ju inte sätta arbetsförbud för min egen släkt, om hon är lämplig måste hon kunna få jobbet, säger han.

Daniel Fahlberg tycker att den här tiden varit jobbig, han vet att han inte kan få tillbaka sitt jobb men han skulle ändå vilja ha någon slags upprättelse.

– Det har varit jättejobbigt, det har varit tungt psykiskt. Det känns som om man har blivit anklagad för ett brott fast man inte gjort något. Det kommer att dröja en lång tid innan jag kan lita på en arbetsgivare igen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".