Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kramfors

Stor protest mot skolnedläggningar

Publicerat lördag 12 november 2011 kl 16.43
Erika Mattsson: De måste lyssna på oss!
(1:19 min)
1 av 4
foto Ulla Öhman
2 av 4
När täten av protesttåget närmade sig torget så var svansen fortfarande ute på riksväg 90.Foto Ulla Öhman
3 av 4
foto Ulla Öhman
4 av 4
foto Ulla Öhman

Det blev stor uppslutning när föräldraföreningarna i Högakusten hade kallat till protesttåg genom Kramfors igår för ett sista försök att stoppa nedläggningen av fyra skolor. Minst 700 marscherade i demonstrationståget från Folkets park till torget:

Troligen var det mellan 700 och 800 som deltog men det är svårt att bedöma antalet exakt, inte minst på grund av att det var så många barn.
Och barnen är också huvudpersonerna i den här striden om skolorna i Kramfors kommun.

– Men ingen har lyssnat på oss, politikerna bryr sig inte om vad vi tycker, säger Erika Mattsson, en av alla elever i tåget. Det var skönt att gå många tillsammans och ropa slagord, tyckte hon. Äntligen händer det nåt!

Och Rebecka Hägglund håller med om att eleverna borde ha fått vara med när beslutet ska fattas
– Man måste ju åka så långt om de lägger ner våra skolor. Man kommer ju hem så sent och så har man träningar och läxor.

--Lägger man ner skolor så lägger man ner hela byar, sa en man i demonstrationståget. Och Kramfors har råd att ha kvar sina skolor, det handlar bara om vilka val man gör, menar han.

–  Man pratar om att lägga ner 25 miljoner på en idrottsanläggning. Vi klarar oss utan det, men vi klarar oss inte utan våra skolor.

Förutom föräldrar och barn var det många äldre från byarna utanför tätorten som hade åkt in för att protestera.

-- Nu har centraliseringen gått för långt, säger Elisabeth Eliasson från Ullånger. Hon har räknat på kommunfullmäktiges ledamöter och menar att det är snett fördelat mellan Högakusten och Kramfors.

– Av 41 ledamöter är det bara 12 från Högakusten. Vi är kanske för dåliga på att engagera oss i Högakusten?

Väl framme på torget var det flera talare som var uppe och alla hade samma krav till politikerna: Stoppa beslutet, skjut upp det och ta reda på mera fakta innan ni bestämmer vilka skolor som ska läggas ner.

– Vill ni att vi skjuter upp beslutet till nästa höst? frågade Roger Åkerblom från Bollstabruks intresseförening, en av talarna.
– JAAA! svarade demonstranterna på torget.

Anna Zackrisson som också var en av talarna sa att hon blir varm om hjärtat när hon ser hur många som ställde upp  i protesttåget och att hon förväntar sig att politikerna lyssnar:

– De ser alla som är här, och de vet att vi har samlat ihop mycket mer namnunderskrifter än det som behövs för att kräva en folkomröstning. Lyssnar de inte på oss nu så vet jag inte vad man kan göra. Då är det ingen demokrati.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".